Romania nu are capacitatea tehnica de a analiza nivelul la care sunt radiate alimentele produse in afara tarii si importate apoi de firmele autohtone, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei Nationale de Control al Activit
Romania nu are capacitatea tehnica de a analiza nivelul la care sunt radiate alimentele produse in afara tarii si importate apoi de firmele autohtone, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei Nationale de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN), Vilmos Zsombori. "Romania nu are aparatele speciale cu care sa verifice nivelul de radiatii la care au fost supuse alimentele din import. Aceasta nu este insa datoria noastra, ci a celor de la Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii, de care tine partea de alimentatie", a declarat Zsombori. El a tinut sa precizeze ca iradierea produselor alimentare este "o practica" in tarile occidentale, scopul procedeului fiind distrugerea anumitor bacterii din compozitia produsului, astfel incat acesta sa aiba o durata de valabilitate mai mare. "Ar trebui sa avem si noi in Romania un institut de control al nivelului de radiere a alimentelor. Asa, suntem nevoiti sa ne bazam pe buna credinta a producatorilor marfii", a explicat Anton Coroianu, director in CNCAN. El a adaugat ca, neavand aceasta comisie si neputand controla alimentele din import care au fost tratate cu radiatii, "teoretic in Romania nu intra produse iradiate". "Nu intra in atributia noastra infiintarea unui astfel de institut. Noi doar il autorizam, dupa ce este conceput. Autorizam aparatele folosite acolo. Asta este procedura", a declarat Coroianu. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.