"Alo! Sunt Matei Barbu, consilierul ministrului agriculturii". Asa se prezinta acum un taran de 72 de ani din comuna Lunguletu, judetul Dambovita. De la mijlocul lunii ianuarie, de cand s-a intalnit intamplator cu ministrul Gheorghe Flutur, viata lui
"Alo! Sunt Matei Barbu, consilierul ministrului agriculturii". Asa se prezinta acum un taran de 72 de ani din comuna Lunguletu, judetul Dambovita. De la mijlocul lunii ianuarie, de cand s-a intalnit intamplator cu ministrul Gheorghe Flutur, viata lui nea Matei s-a schimbat radical. Cand a dat nas in nas cu ministrul agriculturii, nea Matei tocmai implinise 72 de ani si nu mai fusese in Capitala de ani de zile. "Muncesc de cand am invatat sa merg si nu am ce sa caut prin Bucuresti. Mai veneam o data la cativa ani sa cumpar haine de sarbatori sau cu marfa. inca nu am vazut Casa Poporului si nu am fost in viata mea la restaurant. Nici nu cred ca mi-ar placea si oricum eu am in curte toate legumele, zarzavaturile si fructele necesare", spune nea Matei.
Functia de consilier pe care a primit-o la Ministerul Agriculturii o socoteste "mana cereasca": ii si place ceea ce face, si primeste si 8 milioane de lei salariu. "Cu banii astia cumpar motorina, repar tractorul, iau celor cinci nepoti si copiilor incaltaminte si asa mai departe", spune taranul-functionar.
S-a intalnit intamplator cu noul lui sef. "Eram langa casa mea, pe marginea drumului si mesteream ceva la tractor. Am vazut ca se opresc niste domni langa mine, m-au salutat si m-au intrebat cum merge treaba pe-aici prin sat. Am spus si eu care-i treaba, ce ne doare. Nu stiam cu cine vorbesc. M-am mirat si eu cand mi-a spus ca e ministrul agriculturii si ca i-ar face placere sa vin la minister, sa fiu consilier", isi aminteste nea Matei, cum ii spune toata lumea prin sat.
Omul n-a stat prea mult pe ganduri. Nu-i era frica de munca, doar a trudit toata viata. "Vreo 30 de ani am lucrat in transporturi, am fost mecanic de utilaj greu, m-am ocupat si de gospodarie... Stateam asa si ma gandeam, cum eu, om de la talpa de jos, cu opt clase, am ajuns sa fiu consilier la ministru", zambeste batranul.
Vecinii si familia s-au bucurat mult pentru nea Matei, dar mai ales pentru ca acum aveau posibilitatea sa transmita si ei "acolo sus" nevoile care ii apasa. Numai in prima luna de munca Matei Barbu a primit sute de sesizari ca sa le duca la Bucuresti, la "ai mari". "Acum teancul imi ajunge mai sus de genunchi, majoritatea spun ca au fost inselati la impartirea pamantului. M-au cautat si cei de la aviatia civila sa se planga ca nu se mai produce benzina de care au ei nevoie. Au venit unii si din Harghita sa-mi ceara sa ii ajut, dar m-am dus si eu la Targoviste unde nu se dadeau cupoanele desi le aveau. Toate necazurile noastre sunt din cauza ca nu avem unde vinde marfa, nimic nu e organizat. si vin unii de cumpara cartofii nostri cu 8.000-10.000 lei si apoi ii vand cu 20.000 lei. Asa va fi si cu Europa asta. O sa ne ia pamantul pe putini bani sau cu japca, iar noi, taranii, vom ajunge slugile lor, asa cum se intampla acum cu capsunarii in Spania", ne-a declarat Matei Barbu.
in zilele in care vine la minister, nea Matei are grija sa manance dimineata acasa vreo doua oua si sa bea un ceai. Nu are un birou propriu-zis la "Agricultura", dar gaseste el un loc unde sa se odihneasca si sa citeasca ziarele, daca are timp. Zilele trecute, un doctor i-a descoperit tensiunea arteriala crescuta, iar nea Matei spune ca s-a suparat pe un articol de presa care critica activitatea din minister.
Cand termina treburile pe care le are la minister, Matei Barbu pleaca glont la gara, cumpara vreo doi covrigi ca sa-si astampere foamea si se duce acasa unde il asteapta alte reclamatii, sotia bolnavioara si treburile gospodariei: via, animalele, gradina, culturile de cartofi etc. Face repede cat poate, pentru ca nu se stie cand suna telefonul sa primeasca o noua reclamatie sau sarcina de serviciu.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.