Raportorul special al ONU pentru dreptul la sanatate, Paul Hunt, indeamna Guvernul Romaniei sa ia masuri hotarate pentru a elimina coruptia in sectorul sanitar, prin asigurarea aplicarii politicilor si legilor sale anti-coruptie, se arata intr-un mat
Raportorul special al ONU pentru dreptul la sanatate, Paul Hunt, indeamna Guvernul Romaniei sa ia masuri hotarate pentru a elimina coruptia in sectorul sanitar, prin asigurarea aplicarii politicilor si legilor sale anti-coruptie, se arata intr-un material remis Rompres de catre Centrul de Informare ONU pentru Romania. "Trebuie asigurate o raportare financiara transparenta si o monitorizare riguroasa si independenta a bugetelor nationale si locale, precum si a bugetelor tuturor institutiilor sanitare", se afirma in raportul lui Hunt. "Dat fiind impactul platilor ilicite care se fac pentru a beneficia de servicii de sanatate, Guvernul Romaniei trebuie sa se asigure ca beneficiarilor sistemului sanitar nu li se solicita sa efectueze plati ilicite, ca acestia primesc informatii privind dreptul lor la asistenta medicala in conditii de egalitate si nediscriminare si ca au acces la mecanisme independente, accesibile si eficiente unde pot depune reclamatii", se arata in raportul amintit. Fondul asigurarilor de sanatate trebuie folosit numai in scopurile pentru care a fost creat - este o alta recomandare a raportorului, care apreciaza ca Guvernul roman trebuie sa se asigure ca, in practica, exista o distribuire echitabila a serviciilor de asistenta medicala in intreaga tara, precum si ca medicamentele de baza sunt disponibile tuturor categoriilor de populatie la preturi accesibile. In raport este recunoscuta necesitatea cresterii fondurilor alocate asistentei medicale, "astfel incat, la un nivel minim, sa fie conforme cu media practicata in Europa de Est".
Raportorul special este ingrijorat de faptul ca rata avorturilor continua sa fie ridicata, observand ca este posibil ca avortul sa fie abordat de catre unele femei ca o forma de contraceptie. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.