Papa Ioan Paul al II-lea a murit, sambata, la Vatican, la varsta de 84 de ani, in urma unor boli care i-au marcat finalul celor 26 de ani de Pontificat. Papa Ioan Paul al II-lea a murit seren, a declarat cardinalul Angelo Sodano, in fata a peste o su

Papa Ioan Paul al II-lea a murit, sambata, la Vatican, la varsta de 84 de ani, in urma unor boli care i-au marcat finalul celor 26 de ani de Pontificat. Papa Ioan Paul al II-lea a murit seren, a declarat cardinalul Angelo Sodano, in fata a peste o suta de mii de credinciosi reuniti in Piata Sfantul Petru, din Roma. "Am fost martor la aceasta serenitate, in timp ce ma rugam in fata patului Papei in agonie", a adaugat
cardinalul, fostul secretar al Suveranului Pontif. "Serenitatea este fructul credintei", a subliniat el. "In toti acesti 26 de ani ai Pontificatului, Papa a repetat ca raporturile dintre oameni si popoare nu se pot fonda numai pe Justitie, ci trebuie perfectionate prin iubire, caracteristica mesajului crestin", a declarat Sodano. "Ioan Paul al II-lea, chiar Ioan Paul al II-lea cel Mare, a devenit astfel dascalul civilizatiei iubirii, vazand in aceasta expresie una dintre cele mai frumoase definitii ale civilizatiei crestine. Da, civilizatia crestina este civilizatia iubirii, radical diferita de civilizatia urii, predicata de nazism si comunism", a adaugat Sodano.

Ultimul mesaj papal

"Dragostea este cea care converteste inimile si ofera pacea"

Intr-un ultim mesaj citit ieri de arhiepiscopul Leonardo Sandri, Papa Ioan Paul al II-lea a afirmat ca "dragostea converteste inimile si ofera pace". "Umanitatii, care pare uneori tulburata si dominata de puterea raului, de egoism si de frica, Domnul reinviat ii ofera darul dragostei sale, care iarta, reconciliaza si deschide sufletul spre speranta. Dragostea este cea care converteste inimile si ofera pacea", a scris Papa in acest mesaj pregatit, inainte sa moara, pentru slujba de ieri. Mesajul a fost citit dupa slujba solemna celebrata de cardinalul Angelo Sodano in fata a mai mult de 100.000 de credinciosi adunati in Piata Sfantul Petru.

Un luptator intr-o lume in schimbare

Tenacitatea si hotararea au fost principalele trasaturi de caracter care l-au ghidat pe Papa Ioan Paul al II-lea pe parcursul Pontificatului sau, desfasurat in stransa legatura cu evolutia internationala. Ioan Paul al II-lea, de origine poloneza, a condus Biserica Catolica mai mult de un sfert de secol, iar generatiile tinere nu il cunosc decat pe el in calitate de Suveran Pontif.
Desi slabit de maladia Parkinson, impotriva careia a luptat cu curaj timp de mai multi ani, Suveranul Pontif a fost un om viguros, un sportiv caruia ii placea competitia. El si-a pus amprenta inca de la inceput asupra Pontificatului sau. In momentul in care a fost ales, la 16 octombrie 1978, Karol Wojtyla avea 58 de ani. Foarte rapid, el a intrat in conflict cu forurile bisericesti pentru ca, spre deosebire de predecesorii sai, a mers in mijlocul multimii, surazand, lasandu-se atins si luand copii in brate. Piata Sfantul Petru si statul Vatican au devenit prea mici pentru Papa Ioan Paul al II-lea, motiv pentru care a preferat sa mearga sa-i intalneasca pe credinciosi, multiplicandu-si calatoriile si mediatizandu-le. Carisma sa este evidenta. Cand era tanar, Ioan Paul al II-lea era pasionat de teatru si, de atunci, si-a mentinut capacitatea de a pastra atentia publicului, credinciosii avand impresia, in timpul discursurilor, ca Papa li se adreseaza personal.
Succesul Suveranului Pontif a fost unul imediat, mai ales in America Latina, unde presa l-a supranumit "Atletul lui Dumnezeu" si "Globe-trotter-ul Evangheliei". Papa Ioan Paul al II-lea nu este un om cu o constitutie robusta, insa fotografii l-au transformat intr-un gigant in primii ani ai Pontificatului sau, aceasta imagine fiind pastrata pana la atentatul de la 13 mai 1981.
Problemele sale fizice au inceput in ziua in care si-a fracturat femurul, la 29 aprilie 1994, ulterior instalandu-se maladia Parkinson. Intreaga lume a urmarit degradarea lenta a sanatatii Papei, aratata mai ales de camerele de televiziune, pentru ca Ioan Paul al II-lea a refuzat intotdeauna sa cedeze bolii sau sa o ascunda.
Viata si Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea s-au intrepatruns cu schimbarile istoriei. Papa a supravietuit celui de-al doilea Razboi Mondial, a depasit doua regimuri totalitare - nazism si stalinism - si a contribuit la caderea Zidului Berlinului, care a marcat prabusirea comunismului in Europa si reunificarea continentului. Demersurile Papei - om al lui Dumnezeu si om al pacii - nu au fost integral incununate de succes. El a fost martor al instalarii calmului in Orientul Mijlociu, al aspiratiilor regiunii la pace, dar a vazut si razboaiele ulterioare. Ioan Paul al II-lea a trebuit sa combata islamismul extremist, sectele evanghelice si terorismul religios. El nu a putut impiedica violentele din Africa si nici nu a stiut cum sa contribuie la combaterea maladiei SIDA.
Ioan Paul al II-lea, un Papa care face politica, este si un lider spiritual, dar care nu poate fi plasat de vreo parte a esichierului politic. In peste 10.000 de discursuri si 14 enciclice, el a facut in asa fel incat Biserica sa se ocupe de toate subiectele importante: ideologie, modele economice, probleme de societate, rasism, mediu, revolte si miscari de gherila, subdezvoltare, datoria statelor din lumea a treia, securitate si dezarmare.

Presa internationala publica materiale ample despre Papa Ioan Paul al II-lea

Presa din intreaga lume a consacrat spatii ample starii Papei Ioan Paul al II-lea si momentelor Pontificatului sau. "Este o moarte publica, asa cum a fost a lui Hristos pe cruce", comenteaza Corriere della Sera, in timp ce scriitorul Vittorio Messori asigura ca Papa Ioan Paul al II-lea "este numit deja sfant". La Paris, ziarul Liberation, de stanga, saluta "ultima figura marcanta a secolului, alaturi de Castro", dar subliniaza, nu fara ironie, intr-un editorial intitulat "Sistemul starurilor", maiestria Papei in folosirea intrumentelor de comunicare si statutul sau de simbol planetar. Le Figaro, de dreapta, il omagiaza pe Suveranul Pontif polonez, "inchis intr-o Europa incatusata", care a devenit apostol al "noii evanghelizari". In Spania, El Periodico afirma ca acest Papa "a vrut, fara indoiala, ca sfarsitul vietii sefului comunitatii catolice sa reprezinte un exemplu palpabil, urbi et orbi, a ceea ce trebuie sa fie apanajul celor batrani si bolnavi la apusul vietii".
In Portugalia, Diario de Noticias subliniaza ca "ultimul gest politic al Papei Ioan Paul al II-lea, agonia sa publica, simbolizeaza in mod poate excesiv sau dureros fermitatea politica ce a caracterizat modul in care a condus Biserica Catolica timp de un sfert de secol".
La Londra, tonul general al presei a fost de respect pentru "un colos de compasiune, care nu a pierdut niciodata legatura cu oamenii" (Daily Mail), care "a creat cea mai puternica imagine - cea a unui om care moare - pentru a aduce marturie despre viata si moartea lui Hristos" (Daily Telegraph, conservator).
Guardian, ziar de centru-stanga, afirma ca, daca "tendintele autoritare ale Papei au readus la Roma controlul" asupra Bisericii, pretul a fost foarte ridicat si "milioane de catolici au intors spatele Bisericii".
Presa germana saluta curajul de care da dovada Papa in indelungata sa agonie. "Papa demonstreaza ca omul nu este om numai cand este sanatos, puternic si plin de vigoare. Ioan Paul al II-lea sta drept marturie pentru oamenii care sunt batrani, slabi si batrani", scrie Die Welt, de orientare conservatoare.
In Polonia, tara natala a Papei, posturile de televiziune si radio isi consacra aproape in intregime programele acestui subiect, in timp ce presa relateaza despre reactia emotionala puternica a populatiei.
Presa austriaca subliniaza contributia Papei la inlaturarea regimurilor comuniste din Europa. "Spada acestui Papa a fost si este cuvantul. A fost atat de ascutita, incat KGB-ul sovietic a recurs la un atentat pentru a il opri pe acest om", afirma cotidianul de centru-stanga Standard. In Rusia, Komsomolskaia Pravda reaminteste ca "mai multi responsabili politici americani au sustinut activ venirea lui Karol Wojtyla la Vatican, printre acestia numarandu-se celebrul anticomunist si rusofob Zbignew Brzezinski (fost consilier american pentru securitate nationala)". In China, presa oficiala nu face nici o referire la Papa, dar informatiile au fost discutate pe site-urile Internet populare, unde au fost publicate rugaciuni si mesaje.

Credinciosii romani s-au rugat pentru sufletul Papei Ioan Paul al II-lea

Sute de credinciosi au asistat ieri la o slujba de pomenire a Papei Ioan Paul al II-lea, oficiata in cadrul Sfintei Liturghii de catre PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar patriarhal, la Catedrala Patriarhala din Capitala.
Seful Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Prea Fericitul Parinte Teoctist, a evocat personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea, considerandu-l pe acesta "un barbat al zilelor noastre cu adevarat minunat". "Acest mare disparut din lumea vremelnica a fost chemat in lumina cea dumnezeiasca in care cu totii nadajduim sa ajungem intr-o zi, fiecare dupa curatenia faptelor si a inimilor noastre", a spus PF Teoctist. Intaistatatorul BOR a evocat prima intalnire avuta cu Ioan Paul al II-lea in anul 1984, intr-o vizita neoficiala, pe cand lucra in organismele externe ale Patriarhiei Romane, afirmand ca a fost "izbit pana la incantare de seninatatea" privirii Suveranului Pontif.
PF Teoctist a reamintit si despre intalnirea cu Ioan Paul al II-lea din ianuarie 1989, la Vatican, cand era deja patriarh.
Patriarhul BOR a reamintit apoi despre memorabila vizita facuta de Papa Ioan Paul al II-lea in 1999 in Romania, prima vizita a unui Suveran Pontif intr-o tara majoritar ortodoxa. Teoctist a explicat importanta gestului facut atunci de Ioan Paul al II-lea, care, la sosirea in Romania, a sarutat pamantul ca pe un "pamant sfant, calcat odinioara de Apostolul Andrei, in aceasta Gradina a Maicii Domnului", numindu-i pe romani "crestini ziditi pe temelia martirilor".

Desemnarea succesorului - un proces complex, vechi de sute de ani

Decesul unui Suveran Pontif declanseaza un proces complex de desemnare a succesorului, de catre cardinalii reuniti in conclav in Capela Sixtina, unde sunt izolati de lumea exterioara. In cursul celor 2000 de ani de istorie, Biserica Catolica a modificat de mai multe ori procedurile de desemnare a Papei, inainte de a ajunge la actuala formula a conclavului. Evanghelia nu face nici o precizare in legatura cu alegerea succesorului Sfantului Petru. Interventiile facute de suverani sau familii puternice, inclusiv cu forte armate, in alegerea papilor l-a determinat pe Nicolae al II-lea sa reactioneze, publicand, in 1060, bula "In Nomine Domini".
Textul a reglementat pe termen lung alegerea papilor, care nu mai poate fi influentata de laici, decizia fiind rezervata in exclusivitate cardinalilor. Acest monopol al cardinalilor nu va fi afectat de cele cateva zeci de modificari aduse ulterior modalitatilor de desemnare a papilor. In data de 21 noiembrie 1970, Papa Paul al VI-lea a definit actualele caracteristici ale Colegiului electoral - varsta limita a cardinalilor trebuie sa fie de 80 de ani, iar numarul maxim al cardinalilor electori este de 120. Papa Ioan Paul al II-lea a confirmat aceste caracteristici in februarie 1996, prin Constitutia Apostolica "Universi Domini Gregis". In ultimii ani, intrarea in colegiu a tot mai multi cardinali straini face tot mai greu de prevazut decizia conclavului. Aproape jumatate dintre "marii electori" (58 din 117) sunt europeni. Papa Ioan Paul al II-lea a convocat noua consistorii in cursul Pontificatului sau, iar in cursul ultimului, in data de 20 octombrie 2003, a promovat 30 de noi cardinali, dintre care 26 au intrat in corpul electorilor. Alegerea unui Papa are loc in afara oricaror presiuni externe, conclavul (cum clave - sub cheie) neavand nici o legatura cu lumea exterioara. Aceasta izolare este impusa inca din 1271, cand conclavul de la Viterbe (Italia) nu a reusit sa il desemneze pe succesorul Papei Clement al VI-lea. Crestinii au decis sa ii inchida pe cardinali si sa le ofere numai paine si apa, pentru a ii determina sa aleaga mai rapid un nou Papa. Ei l-au desemnat pe Grigore al X-lea, care a transformat practica izolarii in regula. In prezent, la Vatican exista amenajari speciale care asigura izolarea electorilor, acestia beneficiind de un minim confort pe durata conclavului, tinand cont de faptul ca multi dintre ei sunt in varsta.
Cardinalii intra in conclav la cel putin 15 zile si cel mult 20 de zile dupa moartea Papei. Ei trec in cortegiu de la Capela Paulina la Capela Sixtina, ale carei porti se inchid, iar cardinalul camerling, care asigura interimatul, si prefectul casei pontificale se asigura ca prelatii sunt izolati de exterior.
Cardinalii nu au dreptul sa voteze pentru ei insisi si trebuie ca, pe rand, sa jure ca vor respecta secretul votului si ca vor accepta rezultatul acestuia. Operatiunile de vot se desfasoara in Capela Sixtina, cu doua scrutinuri dimineata si doua seara, iar buletinele de vot sunt arse. Pentru a deveni Papa, un cardinal are nevoie de doua treimi dintre voturi, dar, in caz de impas, este posibil si un vot cu majoritate absoluta. In momentul in care cardinalii reusesc sa ajunga la un rezultat, decanul lor il intreaba pe acesta daca accepta alegerea. In cazul in care acesta este de acord, devine Papa, iar jurisdictia sa se extinde imediat asupra catolicilor din intreaga lume. Noul Papa trebuie sa declare in acest moment ce nume Pontifical isi va alege. In timpul desfasurarii voturilor, credinciosii stransi in Piata Sfantul Petru pot afla in ce stadiu se afla conclavul privind fumul iesit din Capela Sixtina, unde sunt arse buletinele de vot - daca fumul este negru, inseamna ca inca nu a fost desemnat un nou Papa, iar daca este alb, inseamna ca a fost ales un nou Suveran Pontif.

Condoleante si omagii din lumea intreaga

Presedintele Traian Basescu a primit cu profunda durere vestea mortii Papei Ioan Paul al II-lea, singurul Suveran Pontif care a efectuat o vizita oficiala intr-o tara ortodoxa. "Romania, prima tara majoritar ortodoxa care s-a bucurat de binecuvantarea Sa apostolica, deplange plecarea Sfantului Parinte si ii onoreaza cu deplina pietate memoria", se arata in scrisoarea presedintelui Basescu.
La randul sau, fostul presedinte Ion Iliescu a apreciat ca Papa Ioan Paul al II-lea a fost "personalitatea cea mai proeminenta" a ultimelor trei decenii, care s-a pronuntat "cu multa intelepciune" in privinta marilor probleme ale omenirii si a avut o contributie istorica prin deschiderea dialogului intre biserici.
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, s-a declarat "profund intristat" de moartea Papei, "neobosit avocat al pacii". "Lumea a pierdut un aparator al libertatii", a apreciat presedintele american, George W. Bush, in timp ce regina Elisabeta a Marii Britanii si-a exprimat "durerea profunda". Presedintele francez, Jacques Chirac, a apreciat ca "Istoria va pastra amprenta si memoria acestui Suveran Pontif exceptional, a carui charisma, convingere si compasiune au facut sa rezoneze mesajul evanghelic cu un ecou fara precedent pe scena internationala". "Israelul, poporul evreu si intreaga lume au pierdut astazi un mare campion al reconcilierii si al fraternitatii intre religii", a declarat ministrul israelian de Externe, Sylvan Shalom.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.