1 aprilie nu a mai fost Ziua pacalelilor amuzante, ci a certitudinilor amare. A fost ziua exploziei in lant a preturilor, mult peste ceea ce oricum de ani buni se asteapta o data cu firul ierbii. Majorarea accizelor la carburanti - benzina a si ajuns
1 aprilie nu a mai fost Ziua pacalelilor amuzante, ci a certitudinilor amare. A fost ziua exploziei in lant a preturilor, mult peste ceea ce oricum de ani buni se asteapta o data cu firul ierbii. Majorarea accizelor la carburanti - benzina a si ajuns la un pret comparabil cu cel din Austria - va provoca reactii. Energia electrica si gazele au "sarit" si ele. Guvernul a trecut aberant pe lista produselor accizate (taxate suplimentar, ca fiind de lux, ca bauturile sau tigarile) pana si gigacaloria, kilowattul si metrul cub de gaze. Apa calda, becul si aragazul devin astfel, in viziunea liberala, mofturi pentru care se plateste in plus. Hrana se va scumpi si ea cu cel putin 10 la suta. Inflatie de doar 7 la suta anul asta? Sa fim seriosi! Colac peste pupaza, pentru ca buimaceala sa fie deplina, noul si controversatul Cod fiscal se aplica, imediat si nelegal, incepand de la 1 aprilie, fara sase luni de gratie, dand peste cap orice plan de afaceri deja stabilit de firme. Asa ceva nu are nimic comun nici cu coerenta administrarii tarii, nici cu logica politicii macroeconomice, nici barem cu des si fara temei invocatele presiuni externe. Are doar cu o politica improvizata, cu o gestiune mereu flamanda si flamanzita, fara a se fi gandit la consecinte atunci cand s-a stabilit pripit si nefundamentat economic cota unica de impozitare la 16 la suta. Este un an in care cureaua se va stange tare de tot, nu se va largi. Cand asta-toamna alegatorii au inteles sloganul "Sa traiti bine!" ca fiind un angajament al actualului cabinet, au facut o confuzie. Era, de fapt, un verb la imperativ, un simplu indemn. Urmat, sau nu. Mai curand, nu.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.