Mai multe articole ale ZIUA privind necesitatea curatirii apara-tului diplomatic si de securitate al Romaniei au generat parca la ordin o serie de "drepturi la replica", al caror liant va lasam sa-l descoperiti singuri. Desi acuzele publicate de noi
Mai multe articole ale ZIUA privind necesitatea curatirii apara-tului diplomatic si de securitate al Romaniei au generat parca la ordin o serie de "drepturi la replica", al caror liant va lasam sa-l descoperiti singuri. Desi acuzele publicate de noi erau destul de precise, drepturile la replica s-au ferit in a fi concrete si la obiect avand ca numitor comun polilogia pe langa subiect. Ca atare ne-am hotarat sa le publicam impreuna, in varianta mult redusa, prezentand doar paragrafele relevante ale aspectelor semnalate, pentru ca ZIUA nu este si nu are de gand sa devina "gazeta de perete" a MAE. Replicile privesc urmatoarele articole "PSD a aranjat ca Basescu sa nu intre la Vatican", o informare provenita din interiorul MAE privindu-l pe actualul ambasador la Vatican, Mihail Dobre, "Pledoarie pentru purificarea MAE", un demers semnat de Eugen Mihaescu, membru al Academiei Romane si fost ambasador al Romaniei la UNESCO si "Un an de NATO cu activistii Stefan Gheorghiu", o scrisoare deschisa adresata ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in care expertul in politici euro-atlantice Ionel Nicu Sava reclama faptul ca nu pare normal sa sarbatorim un an in Alianta Nord Atlantica cu fosti "formatori" de activisti PCR ca Vasile Secares. Suntem foarte curiosi daca MAE va persevera in gafe si va mentine invitatia lui Secares la aniversarea NATO de luni, 4 aprilie, pentru a conferentia imediat dupa ministrul de Externe si Gunther Altenburg, asistent al secretarului general NATO. (D.E.)
Mihail Dobre, ambasador la Vatican
"Ma adresez dumneavoastra in legatura cu publicarea in ziarul Ziua, in editia din 24 martie 2005, a articolului "PSD a aranjat ca Basescu sa nu intre la Vatican". Doresc insa sa fac precizarea ca randurile pe care le scriu acum, chiar daca am rugamintea sa fie publicate, nu sunt si nu pot fi considerate un drept la replica la acel articol. (...) Autorii textului provin, insa, din aparatul MAE si nu se afla la prima incercare de acest fel. (...) Sunt convins ca pentru a asigura o informare corecta a cititorilor dumneavoastra in aceasta privinta este just sa solicitati opinia celui mai apropiat colaborator al sefului statului roman in domeniul politicii externe, domnul consilier prezidential Andrei Plesu. (...)"
Nota ZIUA: Deoarece nu avem surplus de spatiu publicistic si materialul in sine, dupa cum o afirma chiar semnatarul, nu constituie un drept la replica, o sa ne oprim aici lasandu-l pe consilierul prezidential Andrei Plesu sa asculte sau nu de "sugestia" ambasadorului Mihail Dobre.
Aurel Preda, seful Corpului de Control al MAE
"(...) Nu am fost, din pacate, niciodata procuror militar, ci diplomat din anul 1967 pana in prezent, cu "o pauza" de circa 11 ani, perioada in care am fost indepartat din MAE, pentru ca "s-a descoperit" ca tatal meu a fost aghiotant regal.
Reintors in diplomatie in anul 1990, (la insistentele MAE), am fost rand pe rand director adj si director al aristocraticei Directii Juridice si a Tratatelor, Consul General la Milano, ambasador si, atentie "domnule" Mihaescu, la cererea unui puteri straine, am fost indepartat din sectorul juridic al MAE si numit, la rigoarea, Sef al Corpului de Control. (...)"
Nota ZIUA: Ne oprim aici pentru ca restul scrisorii lui Aurel Preda, care semneaza Prof. Univ. Dr. General (r) de Justitie, nu raspunde punctual si la obiect sesizarilor publicate de ZIUA. La randul nostru, ne exprimam mirarea ca, epurat din MAE de comunisti, dupa cum lasa domnia sa sa se inteleaga, a reusit totusi sa ajunga "General de Justitie". Totodata cerem oficial MAE sa se autosesizeze si sa raspunda la aceasta solicitare publica, lamurindu-ne pe noi, opinia publica si autoritatile indrituite, ce "putere straina" actioneaza in Ministerul roman al Afacerilor Externe, conform declaratiei inaltului sau sef al Corpului de Control.
Vasile Secares, fost profesor la Academia cadrelor PCR "Stefan Gheorghiu"
Asa-zisul drept la replica al lui Vasile Secares (foto) eludeaza complet fondul scrisorii deschise a lui Ionel Nicu Sava, coordonator la Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti, scrisoare adresata de altfel ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, pe care il asteptam inca sa raspunda. Intr-un clasic stil al intoxicatorilor Partidului Comunist, Secares lauda pe doua pagini activitatea Centrului de Studii NATO.
Pentru completarea materialului lui Ionel Nicu Sava, publicam si un extras din documentarul "Securitatea lui Ceausescu controleaza toate parghiile puterii din Romania - De ce este necesara aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara", realizat de Consiliul Romanilor de Pretutindeni (http://crp.pntcd.ro): "Vasile Secares. Conform afirmatiilor lui Mircea Raceanu, inainte de 1989 a fost ofiter acoperit de securitate. Fost cadru didactic la Academia Stefan Gheorghiu. Dupa revolutie, a devenit un membru marcant al grupului "Un viitor pentru Romania". In prezent, este rector al Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA), tot un fel de Stefan Gheorghiu, cu alta palarie". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.