Alte imagini cu cei trei ziaristi romani rapiti in Irak au fost ieri facute publice, de data aceasta de Agentia de Presa Reuters. In afara faptului ca acest lucru sugereaza ca ei sunt inca in viata, noutatea este ca, in poza, nu mai apare calauza lor

Alte imagini cu cei trei ziaristi romani rapiti in Irak au fost ieri facute publice, de data aceasta de Agentia de Presa Reuters. In afara faptului ca acest lucru sugereaza ca ei sunt inca in viata, noutatea este ca, in poza, nu mai apare calauza lor araba, cel care i-a insotit tot timpul de la plecarea din tara.
Cu aproximativ 12 ore in urma, joi seara, jurnalistii de la televiziunea Al Jazeera le-au cerut teroristilor care i-au rapit pe cei trei ziaristi romani, dar si pe ostaticul arab care-i insotea, sa-i elibereze imediat si neconditionat. E pentru prima oara cand angajatii acestui post de televiziune au o astfel de atitudine de solidaritate fata de cei retinuti impotriva vointei lor, cu atat mai mult cu cat, pana acum, au fost sechestrati peste 150 de oameni de presa din lume, mai mult de o treime fiind ucisi cu cruzime.

Apelul Al Jazeera

Ieri dimineata, a fost facuta publica o fotografie cu cei trei ziaristi romani rapiti in Irak. In poza, Marie-Jeanne Ion este flancata de Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in stanga si in dreapta lor aflandu-se doi teroristi cu Kalasnikovul indreptat spre ei.
De aceasta data, din imagine lipseste cetateanul americano-arab Mohamad Munaf, cel care i-a insotit pana acum.
Joi seara, postul de televiziune Al Jazeera a emis un comunicat in care face apel la eliberarea celor trei ziaristi romani si a celei de-a patra persoane rapite, la inceputul saptamanii, de o grupare de teroristi.
In comunicatul publicat pe site-ul sau Internet, Al Jazeera declara ca rapirea oricarui jurnalist care isi indeplineste datoria reprezinta o grava incalcare a drepturilor omului.
"Precizam ca orice rapire a unui ziarist care isi exercita meseria este considerata o violare grosolana a drepturilor omului, libertatii si a dreptului cetatenilor la informare. Al Jazeera este dispusa sa depuna toate eforturile pentru eliberarea celor trei jurnalisti si a celui de-al patrulea ostatic", se preciza in comunicat.

Grupul operativ instituit continua sa analizeze informatiile

Anuntul a facut mare valva la Bucuresti. Joi seara, Administratia prezidentiala a indemnat la prudenta si discretie, in timp ce purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a declarat ca Grupul operativ instituit continua sa analizeze toate informatiile in cazul celor trei jurnalisti rapiti in Irak si ca autoritatile colaboreaza cu aliatii pentru gestionarea situatiei.
Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat, in
cursul vizitei la Sofia, ca elementele nou-aparute ar putea reprezenta un punct de pornire pentru actiunile urmatoare. Premierul a discutat subiectul rapirilor cu omologul sau de la Sofia, stiut fiind faptul ca anul trecut Bulgaria a trecut printr-o experienta tragica, doi soferi bulgari fiind decapitati in iulie 2004 de gruparea terorista a lui Abou Musad Al Zarqawi.
Oficialii de la Sofia declarasera de mai multe ori ca nu negociaza cu teroristii, in conditiile in care se punea problema retragerii militarilor bulgari din Irak.
Amintim ca, in urma rapirii, luni seara, a reporterului Marie-Jeanne Ion, a cameramanului Sorin Miscoci, ambii de la Prima TV, a jurnalistului Ovidiu Ohanesian de la Romania libera, precum si a insotitorului lor arab Mohamad Munaf, Romania a instituit o celula de criza care sa gestioneze aceasta situatie, fiind alertate serviciile de informatii locale si internationale.

B1 TV trimite imagini cu rudele celor rapiti televiziunilor arabe

Mesajele transmise de rudele jurnalistilor romani rapiti in Irak au ajuns la destinatie! Prin intermediul B1 TV, caseta cu apelurile emotionante ale acestora a ajuns ieri noapte la postul arab de televiziune Al Jazeera si a fost difuzata in aceasta dimineata. Familiile acestora incearca sa ii convinga pe rapitori sa ii elibereze pe cei patru ostatici. Caseta este dublata in limba araba si, prin intermediul Al Jazeera, a devenit accesibila in toata lumea araba. Jurnalistii de la postul de televiziune din Qatar s-au implicat foarte mult in drama celor trei jurnalisti romani rapiti. Ieri, Al Jazeera a difuzat un alt apel prin care se cerea eliberarea imediata a celor 4 ostatici.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.