Milioane de tigari traficate in statele din Sud-Estul Europei au fost capturate, in ultimele trei luni, in urma programului "Shadow" derulat de SECI. Programul de combatere a traficului international de tigari a fost derulat, inca de anul trecut de c

Milioane de tigari traficate in statele din Sud-Estul Europei au fost capturate, in ultimele trei luni, in urma programului "Shadow" derulat de SECI. Programul de combatere a traficului international de tigari a fost derulat, inca de anul trecut de catre Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (South Eastern Cooperative Initiative - SECI), la initiativa autoritatilor vamale si a celor de control financiar din Ungaria.
Astfel, dupa trei luni de controale vamale amanuntite, uneori bazate pe informatii punctuale, autoritatile din tarile participante - tarile membre SECI, Austria, Italia si Misiunea Natiunilor Unite in Kosovo - au reusit capturarea a 151.492.163 de tigari traficate peste granita.

Dubitele, preferatele contrabandistilor

Echipa de coordonare a constatat, in urma studierii rezultatelor, ca cel mai des folosit mod de transport pentru marfa de contrabanda a fost masina (339 dintre cazurile inregistrate), doar 14 transporturi de tigari de contrabanda fiind descoperite in trenuri, zece pe vapoare si unul singur intr-un avion. Dintre automobile, cel mai des folosite au fost microbuzele de pasageri, fiind folosite la 38 la suta din transporturile auto. Aproximativ 13 la suta dintre tigarile confiscate sunt produse contrafacute, provenind din China, mai precizeaza comunicatul SECI, aratand ca destinatiile preferate de traficanti sunt Europa de Vest, Turcia si Croatia.
Principalele rute folosite de traficanti, potrivit SECI, sunt: Ucraina - Ungaria - Europa de Vest sau Romania - Ungaria - Europa de Vest. Tot cu scopul ca marfa sa ajunga in Europa de Vest, traficantii foloseau rutele Bosnia Hertegovina - Croatia - Slovenia sau Serbia - Ungaria - Europa de Vest. Tigarile din China si Orientul Mijlociu ajungeau direct in Turcia sau Croatia, probabil cu vapoarele. Amanunte legate de Operatiunea "Shadow", care cuprinde trei etape, au fost prezentate ieri intr-o conferinta de presa. Astfel, prima dintre ele, faza preparatorie, care a avut loc in perioada 10 iunie - 20 septembrie 2004, a avut ca scop organizarea si stabilirea modului concret de desfasurare a proiectului.
Cea de-a doua, faza efectiva de control si supraveghere a frontierelor, s-a derulat intre 20 septembrie si 20 decembrie anul trecut si a constat in controale vamale efective si, in acelasi timp, in raportarea la echipa de coordonare a proiectului a capturilor depasind o suta de cartuse de tigari (20.000 de tigari).
Ultima etapa a operatiunii, cea de analizare si evaluare a datelor, a inceput in 20 decembrie si s-a terminat in 31 martie. Scopul acesteia a fost de a pune, practic, datele cap la cap si a prezenta un raport unitar asupra intregii actiuni a SECI.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.