"Uitarea te poate salva", scria in jurnalul sau un mare mester pictor, Ion Popescu-Negreni, astazi aproape uitat. "Uitarea a ceea ce se poarta, ceea ce e moda, dar nu uitarea trairilor tale care nu se pot uita...". O expozitie cu cateva desene si ul
"Uitarea te poate salva", scria in jurnalul sau un mare mester pictor, Ion Popescu-Negreni, astazi aproape uitat. "Uitarea a ceea ce se poarta, ceea ce e moda, dar nu uitarea trairilor tale care nu se pot uita...". O expozitie cu cateva desene si uleiuri ale pictorului, deschisa la "U-Art Gallery" (Bdul Iancu de Hunedoara nr. 8) demonstreaza ca valorile mai impresioneaza pe cine trebuie.
Ion Popescu-Negreni pleca din lumea artelor in 2001, la varsta de 94 de ani. Cu regretul ca primul muzeu al tarii, unde facuse demersuri pentru o retrospectiva, i-a spulberat speranta de a-si fi prezentat curand intreaga opera, cu adevarat demna de salile unui muzeu. "Mi s-a spus ca trebuie sa mai astept", imi marturisea maestrul intr-un interviu, cu putin inaintea mortii sale. "Dar eu nu mai am varsta care sa-mi permita sa stau la rand", adauga, cu tristete.
In 2002, colectionarul de arta Vasile Petrovici edita un album cu desenele pictorului disparut, reunind schite din perioada prizonieratului, modele, portrete ale colegilor de breasla, precum si o selectie de portrete, peisaje si compozitii. De atunci, peste memoria "maestrului culorilor potrivie" s-a asternut tacerea. Poate ca numai urmasii sai ar putea face sa dispara uitarea nedreapta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.