La nivel mondial, anul trecut, s-au inregistrat aproape 800.000 de cazuri de transmitere a HIV de la mama la copil, dupa cum a declarat Hamid El-Bashir, reprezentantul UNICEF in Romania.
"In anul 2003, in Romania au fost 14 cazuri de transmit
La nivel mondial, anul trecut, s-au inregistrat aproape 800.000 de cazuri de transmitere a HIV de la mama la copil, dupa cum a declarat Hamid El-Bashir, reprezentantul UNICEF in Romania.
"In anul 2003, in Romania au fost 14 cazuri de transmitere a HIV de la mama la copil, iar in anul 2004, numarul acestora a crescut la 40. Prin urmare, trebuie urgentate programele de prevenire a transmiterii HIV pe verticala, de la mama la copil. Chiar daca exista legislatie pentru testare, numarul gravidelor care se testeaza este foarte mic in Romania.
Anul trecut, 72.000 de gravide au facut testul. Cele 40 de cazuri de transmitere pe verticala inregistrate anul trecut reprezinta o rata de transmisibilitate de 0,06 la suta'', a adaugat Hamid El-Bashir.
Pe de alta parte, dr. Elisabeta Benea, reprezentantul Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA din Romania, a precizat ca in tara noastra ''prevalenta verticala'' nu este mare: ''Trebuie sa ne gandim ca va creste numarul adultilor cu HIV/SIDA avand in vedere ca persoanele infectate cu HIV in perioada 1987-1992 implinesc 15-19 ani, isi incep viata sexuala si isi doresc copii''.
Pentru ca femeile gravide sa devina constiente de importanta efectuarii testului HIV, in primul trimestru de sarcina, Romanian Angel Appeal (APP), UNICEF, ''Parteneri pentru Viata'' si Ministerul Sanatatii vor derula, incepand cu 4 aprilie a.c., pe o perioada nelimitata, campania ''Alege ce fel de viata va avea copilul tau! (Fa-ti gratuit testul HIV in primele trei luni de sarcina)!''. Obiectivul campaniei este informarea femeilor gravide cu privire la riscurile infectiei cu HIV si la promovarea consilierii si testarii, deoarece in cazul depistarii infectiei HIV in primele luni de sarcina, prin urmarea unor tratamente disponibile si in Romania, se pot naste in 98 la suta din cazuri copii sanatosi.
Astfel, vor fi prezentate pe posturile de televiziune trei spoturi video, pe posturile de radio - un spot audio, iar in 23 de maternitati din tara, in saloanele in care se afla viitoare mamici, va fi prezentat de doua ori pe zi un film de 15 minute.
O campanie de prevenire a transmiterii infectiei HIV de la mama la fat s-a derulat de catre aceiasi parteneri in judetul Giurgiu in perioada septembrie 2002 - aprilie 2005.
In acest timp, un numar de 2.166 femei gravide au fost testate, fiind depistate si doua cazuri de seropozitivitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.