Guvernul a aprobat ieri noul sistem de compensare a medicamentelor. Astfel, s-a pastrat compensarea de 90% pentru 119 produse medicale generice - lista A. "Aceasta compensare de 90% este pentru medicamente de baza, adresate intregii populatii. Ca nou
Guvernul a aprobat ieri noul sistem de compensare a medicamentelor. Astfel, s-a pastrat compensarea de 90% pentru 119 produse medicale generice - lista A. "Aceasta compensare de 90% este pentru medicamente de baza, adresate intregii populatii. Ca noutate, de aceasta compensare pot beneficia toate persoanele salariate, nu numai pensionarii cu venit lunar de pana la 6 milioane de lei", a declarat ieri, Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii. Din aceasta lista se pot prescrie medicamente de maxim 1 milion de lei/luna/pacient. In lista B, a medicamentelor scumpe, care vor fi compensate cu 50%, au fost incluse 148 de DCI (denumiri comerciale internationale) fata de 101 cate erau pana in prezent. Pentru medicamentele compensate 100%, lista C - cuprinde 162 de pozitii. Limita maxima admisa pentru prescrierea medicamentelor din listele B si C este de 3 milioane de lei/luna/pacient. "Exista unele medicamente in lista C care sunt marcate cu asterix si care pot fi prescrise cu depasirea limitei de 3 milioane de lei/luna/pacient. Medicii sunt atentionati sa respecte limitele amintite, in caz contrar li se va rezilia contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar pacientii vor fi redistribuiti", a spus Cinteza. El a adaugat ca, pana in prezent, s-au cosumat mai putin de 50% din banii alocati pentru compensarea medicamentelor. Ministrul Sanatatii a spus ca, in fiecare judet va exista un telefon verde la care se pot solicita informatii privind farmaciile care mai au fonduri disponibile pentru compensate. La CNAS se va infiinta, de asemenea, o linie speciala, unde vor putea fi aflate "liniile verzi" din toate judetele tarii. Cinteza crede ca la urmatoarea rectificare bugetara vor mai fi alocate suplimentar fonduri pentru sustinerea sistemului de compesare. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.