Astazi s-a dat startul in cursa scumpirilor. Majorarea preturilor la utilitati va face ca toate produsele sa fie mai scumpe, producatorii incercand sa acopere, astfel, costurile mai mari ale activitatii pe care o desfasoara. O parte a patronatelor si

Astazi s-a dat startul in cursa scumpirilor. Majorarea preturilor la utilitati va face ca toate produsele sa fie mai scumpe, producatorii incercand sa acopere, astfel, costurile mai mari ale activitatii pe care o desfasoara. O parte a patronatelor si agentilor economici este pesimista si asteapta tot ce este mai rau in perioada urmatoare, in timp ce o alta parte incearca sa tempereze panica starnita de exploziile in lant ale scumpirilor. Intre mediul de afaceri, sindicate si guvern domneste o atmosfera tensionata, generata de gafele autoritatilor in privinta Codului fiscal, iar saltul brusc al utilitatilor, accizelor si, implicit, al preturilor produselor de consum este putin probabil sa linisteasca spiritele, in contextul apropierii de momentul 1 ianuarie 2007...

Teodor Chirilescu, director general-adjunct LukOil Romania: Nebunie la benzinarii

"Astazi (n.n. - ieri) va fi o nebunie intreaga la benzinarii. Oamenii se vor ingramadi sa cumpere benzina la pretul vechi. Speram sa reintram in normal, sa se reglementeze situatia. Noi facem toate socotelile. Noi suntem aproape de clientii LukOil si vom face totul pentru a reduce cat mai mult din acest efect al scumpirii carburantilor."

Geo Scripcariu, purtator de cuvant Flamingo Computers: Vom asista la startul pietei negre

"Perioada imediat urmatoare va fi dezastruoasa. Vom asista la startul pietei negre. Foarte multi romani vor incerca sa intre in posesia aparaturii digitale pe orice alte cai decat cele naturale. Nu ne mai ramane decat sa privim inainte cu manie."

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte UGIR: Ne asteapta o primavara grea

"Ne asteapta o primavara grea. Noi am anuntat ca vom da in judecata Guvernul in masura in care Codul fiscal va aparea in Monitorul Oficial, dar probabil ca ne vom gandi la o temporizare in perspectiva semnarii tratatului de aderare. Este suparator ca la acest aspect ne gandim doar noi si nu se gandeste si Guvernul. Cred totusi ca in ceea ce priveste perioada imediat urmatoare nu vom avea parte de o catastrofa. "

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR: Guvernul a incalcat legea

"Juristii nostri studiaza posibilitatea de a da in judecata Guvernul, iar miercurea viitoare vom avea o intalnire la care sper sa participe toate patronatele. Vom face un protest deschis la adresa Guvernului. Nu in ultimul rand vom trimite scrisori de protest catre principalii lideri politici de la putere. Guvernul a incalcat legea, iar acest lucru nu poate trece neobservat."

Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii: Influenta redusa in costurile de productie

"In ceea ce priveste productia de preparate din carne, am evaluat o influenta de doi-trei la suta in costul de productie. Nu credem ca aceasta influenta se va exterioriza foarte tare si in preturi pentru ca sezonul este foarte modest. Ponderea in costurile de productie a utilitatilor este marunta."

Artur Silvestri, director general SGA Romania: Piata imobiliara este devastata

"Nu vor fi modificari radicale pe aceasta piata, din cauza ca in acest moment piata imobiliara este devastata. E o panica bursiera, nu exista nici un fel de repere pe nici unul dintre segmente.
Evident ca vor fi consecinte, dar neinsemnate. Orice masura fiscala cu oarecare pondere are consecinte pe toate pietele, dar avand in vedere situatia de pe piata imobiliara, care in prezent este devastata, consecintele nu vor avea o prea mare amploare. "

Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie: O stabilizare peste doua-trei saptamani

"Preturile urmeaza sa se alinieze pe piata si estimam ca va dura doua-trei saptamani pana cand vom ajunge la o prima forma de stabilizare.
Costurile cresc intre 10 si 20 la suta, dar cresc diferentiat intre unitati care fac acelasi produs. Unele unitati de panificatie folosesc numai energie electrica, altele motorina, altele gaz.
Unii producatori vor fi mai avantajati, altii mai putin. Cresterea va fi diferentiata. Consumatorii trebuie sa se astepte in mod normal la o crestere. Cat va fi cresterea ramane de vazut."

Majorari de preturi

In cadrul valului de scumpiri care "ineaca" Romania de astazi, amintim aparitia unor noi accize, corelata cu cresterea celor vechi, impozitarea tuturor formelor de castig (unele dintre ele taxate simbolic anterior) si taxarea in crestere a luxului si "viciilor" (tutun, alcool, jocuri de noroc), precum si un curs valutar instabil, care contribuie la toate acestea.
Astfel, accizele cresc de la 280 euro pe hectolitru la 465,35 euro/hl alcool pur pentru alcoolul etilic. Nivelul accizelor la bere este acum de 0,74 euro/hectolitru/grad Plato (Gradul Plato reprezinta greutatea de zahar exprimata in grame).
Accizele pentru tigarete au crescut la 9,10 euro/1.000 tigarete (acciza fixa) plus 30 la suta din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret (acciza ad valorem). Pentru tutunul destinat fumatului si pentru cel destinat rularii in tigarete a fost stabilita o acciza de 29,51 euro pe kilogram.
In cazul carburantilor, acciza s-a majorat de la 319 euro la 419,5 euro/1.000 litri pentru benzine cu plumb si de la 272 euro la 327,29 euro/1.000 litri pentru benzine fara plumb.
De asemenea, au fost introduse accize pentru o serie de noi produse, cum ar fi pacura - 6,81 euro pe 1.000 kilograme, electricitatea utilizata in scop comercial - 0,14 euro pe MWh, electricitatea folosita in scop necomercial - 0,30 euro pe MWh, gazul natural utilizat drept carburant - 1,59 euro/gigajoule. Se aplica accize de pana la 11 la suta pentru vehiculele de productie romaneasca, 55 la suta pentru articolele din cristal, 25 la suta la bijuterii si 100 la suta la armele de vanatoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.