Completul de 11 judecatori ai Tribunalului Suprem al Israelului a recunoscut ieri legalitatea procedurii de trecere la iudaism a 16 turisti americani care au devenit evrei, in afara granitelor Israelului, printr-o procedura a rabinilor reformisti. Ei
Completul de 11 judecatori ai Tribunalului Suprem al Israelului a recunoscut ieri legalitatea procedurii de trecere la iudaism a 16 turisti americani care au devenit evrei, in afara granitelor Israelului, printr-o procedura a rabinilor reformisti. Ei asteptau de sase ani ca Ministerul de Interne al Israelului sa-i recunoasca drept evrei. Nu-i o oarecare decizie, dintre multe altele, a Tribunalului Suprem. Batalia iudaismului reformist, localizat mai ales in puternica comunitate evreiasca din America, dureaza de cateva decenii. Pentru iudaismul ortodox din Israel, procedurile religioase ale evreilor reformisti sunt ca si neexistente, un prunc evreu nou nascut reformist nu e evreu, o casatorie marcata de o ceremonie religioasa reformista nu e recunoscuta. Pe evreii reformisti americani care vor sa se stabileasca in Israel ii asteapta anevoiosul drum prin furcile caudine ale birocratiei rautacioase a Rabinatului Central. Decizia de ieri a Tribunalului Suprem e un precedent care starneste furia rabinilor israelieni. Imediat, rabinii-functionari ai institutiilor rabinice de stat au amenintat ca vor trece la intocmirea unei "carti a populatiei" din care vor fi sterse toate numele celor deveniti evrei printr-o procedura reformista. Rabinul Eli Isai, presedintele Partidului religios "Sas", a atacat decizia Tribunalului Suprem, ca ar deschide calea spre disparitia poporului evreu, prin asimilare in masa. Rabinul Meir Porus (Partidul religios "Agudat Israel") a fost mai prapastios: "Decizia Tribunalului Suprem provoaca sciziunea poporului evreu. Judecatorii laici nu aveau dreptul de a da buzna in terenul minat al jurisprudentei religioase evreiesti". Insasi "Legea Reintoarcerii" (Hok Hasvut), esentiala pentru soarta tarii, este pusa in discutie, si controversele sunt aprinse.
Zeci de rabini indeamna la revolta
Sentinta Tribunalului Suprem l-a iritat enorm pe fostul Rabin-Sef al Israelului Avraham Shapira. El a cerut soldatilor si ofiterilor sa nu se intoarca din concedii, dupa Sarbatorile de Paste, la bazele lor. Sa dezerteze, adica. Zeci de rabini si conducatori ai organizatiilor de dreapta s-au alaturat rabinului Shapira. Ei considera ca, in felul acesta, nu va putea fi aplicat "Planul de evacuare a coloniilor din Gaza si nordul Cisiordaniei" al prim-ministrului Ariel Sharon. Pentru acesti rabini extremisti, evacuarea cu forta a evreilor din casele lor reprezinta un pacat la fel de mare ca profanarea sarbatorii de Shabat, sau ca pacatul de a manca carne de porc. Chiar daca va fi condamnat la inchisoare, soldatul israelian trebuie sa refuze sa indeplineasca ordinele de a evacua pe colonistii israelieni, a precizat rabinul Shapira. Declaratiile periculoase ale fostului Rabin-sef au fost receptate negativ in esichierul politic. Deputatul Haim Ramon (Partidul Muncii) a cerut lui Mani Mazuz, consilierul juridic al Guvernului, ca rabinul sa fie anchetat de Politie. E greu de crezut ca Shapira, rabin invatat si pretuit, va fi tarat in instanta judecatoreasca la cei 90 de ani pe care i-a implinit nu de mult. Generalul Ran Cohen, conducatorul Partidului "Iahad", a alarmat opinia publica: "De cand a fost infiintat Statul Israel si pana astazi, n-a mai existat un asemenea act de tradare. Rabinii care ii indeamna pe soldati la nesupunere trebuie arestati si judecati". Si inca n-a inceput evacuarea!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.