Un numar de 187 de societati din Bucuresti si judetul Ilfov vor face parte, incepand cu 1 aprilie, din categoria marilor contribuabili, iar Directiile Finantelor Publice vor transfera activitatea privind aceste companii catre Directia Generala de Adm

Un numar de 187 de societati din Bucuresti si judetul Ilfov vor face parte, incepand cu 1 aprilie, din categoria marilor contribuabili, iar Directiile Finantelor Publice vor transfera activitatea privind aceste companii catre Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF.
"In prima etapa, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) va prelua agentii economici care devin mari contribuabili si au domiciliul fiscal in Bucuresti si judetul Ilfov, urmand ca in etapa a doua sa intre in administrare si companiile mari din jumatate din judete, iar in a treia etapa, firmele din judetele ramase", a declarat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.
Transferul companiilor in aceasta categorie s-a realizat potrivit criteriilor stabilite prin Ordinul ministrului Finantelor Publice 343/2005 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, publicat marti in Monitorul Oficial.
Astfel, DGAMC va avea in administrare companiile cu o cifra de afaceri, in 2003, mai mare sau egala cu 500 miliarde lei, firmele monitorizate conform acordurilor cu Fondul Monetar International, precum si societatile rezultate din divizarea acestora in anul 2004. De asemenea, in categoria marilor contribuabili vor intra Banca Nationala a Romaniei, bancile, societatile de asigurari, societatile de investitii financiare, precum si cazinourile.

La 1 iulie, alte 791 de firme, din tara

Potrivit ordinului, incepand cu 1 iulie vor fi transferati 347 mari contribuabili la DGAMC, din 19 judete, iar de la 1 octombrie alte 444 de societati, din 21 de judete.
Noii mari contribuabili trebuie sa urmeze o alta procedura pentru indeplinirea obligatiilor fiscale referitoare la modul de depunere a declaratiilor fiscale si plata obligatiilor fata de bugetul de stat. Astfel, incepand cu 1 aprilie, aceste companii vor depune toate declaratiile fiscale la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, iar platile le vor efectua la Trezoreria Municipiului Bucuresti. Cei 1.438 de mari contribuabili existenti in prezent asigura circa 70% din veniturile colectate la bugetul general consolidat.

Aproape 1.600 de firme au fost dizolvate in judetul Neamt

Un numar de 1.558 de firme din judetul Neamt au fost dizolvate, in ultimele doua luni, pentru ca nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare si inregistrare fiscala, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit Oficiului Registrul Comertului Neamt, firmele au ajuns in aceasta situatie din cauza ca nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare si cele de inregistrare fiscala cu noile certificate de inregistrare, care contin codul unic de inregistrare, pana la 31 decembrie 2004.
In urma cu aproximativ o luna, Oficiul Registrul Comertului Neamt a publicat lista cu alte 681 societati comerciale inmatriculate in anul 1991, pentru care a fost constatata dizolvarea de drept.
Acestea nu mai pot inainta recurs impotriva actului de constatare a dizolvarii, deoarece termenul de 15 zile, prevazut de lege, a expirat. Pentru societatile care au debite la bugetul de stat, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Neamt a inaintat 174 de recursuri la Curtea de Apel Bacau.
Din cei 681 agenti economici dizolvati la prima esalonare, doar zece au depus recursuri pentru a-si putea continua activitatea. Dupa dizolvare, societatile comerciale in cauza vor fi lichidate si radiate din Registrul Comertului.
Termenul-limita de preschimbare a certificatelor de inmatriculare si cele de inregistrare fiscala cu noile certificate de inregistrare a fost prelungit de cinci ori in decurs de trei ani, timp suficient pentru patroni ca sa intre in legalitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.