Romania a atras anul trecut peste 50 la suta din volumul investitiilor straine directe (ISD) realizate in statele din sud-estul Europei, se arata intr-un studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), citat de agentia Mediafax.
Cu toate acestea

Romania a atras anul trecut peste 50 la suta din volumul investitiilor straine directe (ISD) realizate in statele din sud-estul Europei, se arata intr-un studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), citat de agentia Mediafax.
Cu toate acestea, tara noastra a ramas la un nivel scazut al sumelor investite pe cap de locuitor.
"Anul trecut, valoarea totala a investitiilor straine directe realizate in statele din sud-estul Europei s-a situat la opt miliarde de euro, reprezentand circa cinci la suta din Produsul Intern Brut cumulat al acestor tari", a declarat Marianne Kager, directorul economic al BA-CA. Potrivit acesteia, privatizarea companiei petroliere Petrom si a firmelor de utilitati Electrica Dobrogea si Electrica Banat a avut un rol important in evolutia ISD in Romania.
Pe locul doi in top se situeaza Bulgaria, tara care a absorbit aproape un sfert din totalul ISD realizate anul trecut in regiune, in urma privatizarii celor sapte companii energetice regionale si a societatii nationale de telecomunicatii.
Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de Croatia, Serbia si Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Macedonia si Albania.

Bulgaria, pe primul loc la capitalul pe cap de locuitor

In pofida cresterii inregistrate de tarile prezente in top, nivelul capitalului investit pe cap de locuitor este inca mic, comparativ cu cel inregistrat in noile state membre UE. Astfel, in statele candidate, valoarea ISD pe cap de locuitor a ajuns la 800 euro, comparativ cu 2.200 euro in noile tari membre. La aceasta categorie, Bulgaria ocupa locul I in clasament cu un nivel al ISD de 1.100 euro pe cap de locuitor, in timp ce in Romania valoarea este de doar 700 euro. Raportul BA-CA precizeaza ca in statele din Europa de Sud-Est trebuie continuat procesul de imbunatatire a conditiilor pentru a pastra influxul de capital strain la un nivel ridicat, independent de proiectele de privatizare.
Multi potentiali investitori ezita sa profite de oportunitatile oferite de aceste state din cauza problemelor ramase nerezolvate, precum procedurile ineficiente ale administratiei publice, dificultatile intampinate in Justitie, legislatia neadaptata la cea comunitara, coruptia, si in general, mediul politic.
"Perspectivele integrarii in UE reprezinta un stimulent puternic pentru statele sud-est europene sa continue reformele economice.
Daca aceste eforturi vor avea succes, ne asteptam la o imbunatatire a conditiilor pentru atragerea de investitii straine in aceasta regiune, care se va reflecta intr-un influx semnificativ de ISD", a apreciat oficialul BA-CA.
Economistii bancii austriece estimeaza ca volumul total al investitiilor in regiune va depasi opt miliarde de euro atat in acest an, cat si in 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.