Pretul petrolului a continuat sa creasca, ieri, pentru a doua zi consecutiv, in contextul in care OPEC (Organizatia tarilor exportatoare de titei) - care raspunde de aproape 40 la suta din productia mondiala - a amanat planurile referitoare la o a do
Pretul petrolului a continuat sa creasca, ieri, pentru a doua zi consecutiv, in contextul in care OPEC (Organizatia tarilor exportatoare de titei) - care raspunde de aproape 40 la suta din productia mondiala - a amanat planurile referitoare la o a doua majorare a productiei, transmite Aljazeera.
La 16 martie, cartelul a majorat productia zilnica cu 500.000 de barili, pana la 27,5 de milioane de barili, intr-o incercare de a scadea preturile si de a stabiliza piata.
Negocierile in vederea unei masuri similare au fost amanate pe fondul scaderii preturilor, in ultimele doua saptamani, a afirmat seicul Ahmad Fahd al-Sabah, presedintele OPEC. "Sunt bucurosi ca au oprit cresterea preturilor si le-au mentinut sub pragul de 55 de dolari pe baril", a apreciat David Thurtell, ofiter de strategie in cadrul Commonwealth Bank of Australia, din Sydney.
In sedinta de ieri a Bursei din New York, pretul titeiului pentru livrare in mai a crescut cu 23 de centi (0,4 la suta), pana la 54,46 dolari pe baril. In urma cu o zi, cotatia crescuse cu 18 centi (0,3 la suta), pana la 54,23 dolari pe baril.
La 17 martie, pretul titeiului pentru livrare in aprilie crescuse pana la 57,60 dolari pe baril - cel mai ridicat nivel consemnat de la inceputul perioadei de tranzactionare (martie 1983) si pana in prezent. Preturile au scazut cu 5,6 la suta, dupa ce OPEC anunta ca ia in calcul o noua majorare a productiei, chiar in luna aprilie. "Vom relua discutiile o data ce preturile vor creste din nou", a mai spus al-Sabah, care este, totodata, si ministrul petrolului din Kuweit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.