Noul sistem de compensare a medicamentelor va cuprinde trei liste cu medicamente compensate in proportie de 50, 90 si 100 la suta.
"Maine (n.r. - astazi), la Guvern, va fi supus aprobarii proiectul de HG privind noile liste cu compensate si g
Noul sistem de compensare a medicamentelor va cuprinde trei liste cu medicamente compensate in proportie de 50, 90 si 100 la suta.
"Maine (n.r. - astazi), la Guvern, va fi supus aprobarii proiectul de HG privind noile liste cu compensate si gratuite. Vor fi trei liste: A - compensate cu 90 la suta, B - compensate cu 50 la suta si C - compensate cu 100 la suta'', a precizat ministrul Sanatatii Mircea Cinteza. Lista A cuprinde medicamente generice, de generatie mai veche, ''produse de mai multe firme, cu preturi concurentiale''. Inainte, aceasta cuprindea 147 de medicamente, in timp ce acum contine 119 pozitii. Lista B cuprinde medicamente sub patent, ''mai scumpe''. Pe noua lista B figureaza 148 de medicamente fata de 101 inainte. Aici sunt medicamente mai scumpe, sub patent. In cazul acestei liste, asiguratii vor beneficia numai de o prescriptie compensata pe luna in care vor fi inscrise cel mult trei medicamente a caror valoare totala nu poate depasi suma de 3 milioane de lei. ''In premiera, medicii de familie si specialistii din ambulatoriu care vor incalca regulile de prescriere a medicamentelor de pe lista B vor fi penalizati cu suma de 10 milioane de lei din veniturile realizate ca urmare a contractelor incheiate cu Casele de Asigurari de Sanatate'', a spus Cinteza. La repetarea acestor ''fapte'' in termen de 6 luni, medicii de familie risca suspendarea contractelor incheiate cu Casele pe o perioada de 6 luni, iar specialistii din ambulatoriu suspendarea pe 3 luni a acestor contracte. Daca regulile vor fi incalcate si dupa aceste sanctiuni se va trece la rezilierea contractelor de furnizare de servicii medicale. In ceea ce priveste lista C, aceasta cuprindea 248 de medicamente inainte, in timp ce pe noua lista figureaza 267. Referitor la restrictiile in prescrierea retetelor cu medicamente din listele B si C, Mircea Cinteza a precizat ca acestea vor fi discutate in cadrul sedintei de Guvern de astazi.
Pe de alta parte, el ii asigura pe pacienti ca nu vor duce lipsa de compensate si gratuite: ''Fiecare Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va avea un tel verde unde pacientii pot suna pentru a afla care sunt farmaciile din judet care elibereaza medicamente compensate si gratuite''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.