Introducerea noului nivel de accizare, incepand cu luna aprilie, va avea ca efect o crestere a preturilor la bauturile alcoolice cu aproximativ 30-35 la suta, apreciaza Mircia Todea, director general SC Prodvinalco SA.
"Desi scopul declarat al
Introducerea noului nivel de accizare, incepand cu luna aprilie, va avea ca efect o crestere a preturilor la bauturile alcoolice cu aproximativ 30-35 la suta, apreciaza Mircia Todea, director general SC Prodvinalco SA.
"Desi scopul declarat al acestei cresteri devansate a accizelor este marirea incasarilor la bugetul de stat, acest scop nu va putea fi atins in lipsa unui sistem de supraveghere si control fiscal foarte bine pus la punct. O mare parte dintre consumatori vor continua sa se orienteze dupa pret si vor alege bauturile mai ieftine, adica cele provenite de pe piata neagra", a precizat directorul general Prodvinalco.
Astfel, considera Todea, economia subterana va castiga teren, in timp ce piata legala a bauturilor alcoolice spirtoase va suferi o scadere importanta. Ar avea astfel de pierdut bugetul statului, prin cresterea evaziunii fiscale, precum si producatorii onesti, dar mai ales consumatorii, a caror sanatate este pusa in pericol, avertizeaza Prodvinalco.
"Pe de alta parte, marirea accizelor va avantaja importurile, datorita apropierii intre preturile bauturilor din import si a celor autohtone. Pe segmentul premium, acolo unde se pozitioneaza importurile, fiecare operator va decide daca scumpeste sau isi mentine pretul, reducandu-si profitul. Insa impactul cel mai puternic va fi resimtit de bauturile autohtone pozitionate pe segmentul mediu si inferior, unde cresterea de acciza se va regasi in totalitate in pret (profitul pe sticla fiind foarte mic)", a declarat Mircia Todea.
Directorul general Prodvinalco a precizat, de asemenea, ca firmele producatoare autohtone sunt cele mai dezavantajate, in conditiile in care importatorii platesc doar acciza si taxele vamale la bugetul statului, iar producatorii locali au sute de angajati si platesc o serie de alte taxe si impozite pe langa acciza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.