Conducerea muzeului celebrului disident sovietic Andrei Sakharov a fost amendata pentru organizarea unei expozitii din care facea parte, printre altele, un montaj foto cu o femeie goala crucificata, transmite AFP, citata de Mediafax. Directorul muzeu
Conducerea muzeului celebrului disident sovietic Andrei Sakharov a fost amendata pentru organizarea unei expozitii din care facea parte, printre altele, un montaj foto cu o femeie goala crucificata, transmite AFP, citata de Mediafax. Directorul muzeului, Iuri Samodurov, si asistenta sa, Ludmila Vasilovskaia, au fost declarati vinovati de "incitare la ura nationala si religioasa", la finalul unui proces care a inceput in iunie anul trecut la Moscova. Cei doi au primit cate o amenda de 3600 de dolari. Avocatul lor a anuntat ca va face apel si va merge pana la CEDO daca va fi nevoie.
"Biserica si religia sunt o parte importanta a societatii civile, o parte care nu poate fi mai presus de critici. La noi insa, reprezinta un subiect tabu, la fel ca in epoca sovietica", a declarat Samodurov. "Alegerea exponatelor incita cu buna stiinta publicul la respingerea crestinismului si jignea sentimentele religioase", a apreciat insa tribunalul Taganski din Moscova. Un reprezentant al patriarhului Alexei al II-lea, care a asistat la toate audierile, s-a declarat dezamagit de verdict, considerandu-l prea bland pentru o "crima impotriva societatii".
Expozitia de arta moderna in chestiune, numita "Atentie la religie!", a provocat un scandal in ianuarie 2003 si a fost vandalizata de sase ortodocsi care au aruncat vopsea rosie peste exponate. Ei au fost anchetati, dar achitati de orice acuzatie. Pe langa montajul foto in care o femeie goala era rastignita pe cruce in locul lui Iisus, expozitia mai prezenta o varianta a Cinei cea de taina cu o oglinda in care privitorul isi vedea chipul acolo unde ar fi trebuit sa fie chipul Mantuitorului. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.