La aproape doua mii de ani dupa ce a semanat discordie printre primii crestini, "Evanghelia dupa Iuda", atribuita apostolului care l-a tradat pe Iisus, a fost descoperita in Egipt si este in curs de traducere in Elvetia, transmite AFP, citata de Medi
La aproape doua mii de ani dupa ce a semanat discordie printre primii crestini, "Evanghelia dupa Iuda", atribuita apostolului care l-a tradat pe Iisus, a fost descoperita in Egipt si este in curs de traducere in Elvetia, transmite AFP, citata de Mediafax. Textul, scris intr-un dialect copt, a fost descoperit in Egiptul meridional, iar traducerile sale in germana, engleza si franceza vor fi publicate in aproximativ un an, a informat Fundatia elvetiana Maecenas pentru Arta Antica. "Tocmai am primit rezultatele testului de datare cu carbon: textul este si mai vechi decat credeam si dateaza de la inceputul secolului al III-lea sau al IV-lea dupa Hr.", a declarat directorul fundatiei, Mario Jean Roberty.
Existenta documentului a fost atestata de primul episcop de Lyon, Saint Irenee, care spre mijlocul secolului al II-lea a publicat un text in care denunta ereziile si mai ales pe acelea din "Evanghelia dupa Iuda". Roberty nu a dorit sa se pronunte asupra continutului textului inainte de publicarea sa. "Nu dorim inca sa dezvaluim caracterul exceptional al descoperirii noastre", a spus acesta. In anul 325, in cadrul sinodului de la Niceea, Turcia, Biserica a limitat numarul evangheliilor care transmit invatatura lui Iisus la patru: Ioan, Luca, Matei si Marcu. Astfel au fost abolite 30 de alte texte care nu serveau nevoilor politice ale imparatului roman Constantin, primul imparat crestin, a explicat Roberty. Potrivit traditiei, Iuda l-a vandut pe Iisus romanilor, care l-au crucificat. Apoi, cuprins de remuscari, Iuda s-a spanzurat. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.