Peste un milion de euro, atat a cheltuit Traian Basescu pentru a ajunge presedinte. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, seful statului este pe primul loc in topul cheltuielilor de campanie, cu 44,5 miliarde de lei, aproape cat toti candidatii
Peste un milion de euro, atat a cheltuit Traian Basescu pentru a ajunge presedinte. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, seful statului este pe primul loc in topul cheltuielilor de campanie, cu 44,5 miliarde de lei, aproape cat toti candidatii la un loc. La fel ca in cazul rezultatelor la prezidentiale, Traian Basescu este urmat de Adrian Nastase cu cheltuieli in valoare de 27,1 miliarde si de Corneliu Vadim Tudor cu
12 miliarde. Marko Bela a investit in campania electorala doar 773 milioane de lei, fiind depasit de candidati care au obtinut scoruri net inferioare lui, Gigi Becali - 3,6 miliarde si Gheorghe Ciuhandu -- 1,4 miliarde.
Raportul Curtii de Conturi, intocmit pe baza documentelor depuse de mandatarii financiari ai partidelor si candidatilor, prezinta si situatia donatiilor si veniturilor din campania electorala, precum si a afiselor electorale.
Astfel, Traian Basescu a primit donatii in valoare de 10,5 miliarde de lei, a avut 1.500.000 afise si venituri de 22 de miliarde. Pentru Adrian Nastase s-au facut donatii in valoare de 2,33 miliarde de lei, s-au tiparit 180.000 afise si s-au inregistrat venituri de 8,5 miliarde.
Corneliu Vadim Tudor a primit donatii de 2.42 miliarde de lei, a aparut pe 59.500 de afise, iar veniturile declarate de mandatarul financiar au fost de 12 miliarde de lei. O situatie singulara se inregistreaza in cazurile lui Marko Bela si Gheorghe Ciuhandu. Candidatul UDMR pentru Cotroceni nu a primit nici un leu donatie, iar cel al PNoCD nu a avut tiparit nici un afis. La polul opus se afla Gigi Becali, care l-a depasit chiar si pe Traian Basescu cand vine vorba de imagine. Candidatul PNG a fost pe nu mai putin de 1.502.059 de afise electorale.
La capitolul partide si aliante care au participat la alegerile parlamentare, in fruntea clasamentului se situeaza Uniunea Nationala PSD+PUR cu donatii de 13,56 de miliarde, 1.126.478 de afise, venituri 58,52 de miliarde lei si cheltuieli de 61,23 de miliarde.
Urmeaza in top Alianta PNL-PD - cu donatii de 40 de miliarde de lei, 1.586.609 de afise, venituri de 46,28 miliarde de lei si cheltuieli de 48,58 de miliarde; PRM - cu donatii de 8, 22 miliarde de lei, 557.373 de afise, venituri de 10,13 miliarde lei, cheltuieli de 10,12 miliarde; UDMR - cu donatii de 3,98 de miliarde, 73.346 de afise, venituri de 8,68 de miliarde de lei, cheltuieli de 8,87 miliarde.
Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a precizat ca datele prezentate sunt cele furnizate pe proprie raspundere de mandatarii financiari ai partidelor, aliantelor si candidatilor independenti. In prezent, Curtea de Conturi desfasoara controale financiare la partidele parlamentare, pentru a verifica documentele justificative pe baza carora au fost intocmite rapoartele financiare depuse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.