Prieteni si colegi de-ai lui Mihail Hodorkovski sunt gata sa plateasca statului rus sumele (presupuse pierderi cauzate de fostul director al Iukos) solicitate in cadrul procesului intentat omului de afaceri, acuzat de frauda, a afirmat fostul directo
Prieteni si colegi de-ai lui Mihail Hodorkovski sunt gata sa plateasca statului rus sumele (presupuse pierderi cauzate de fostul director al Iukos) solicitate in cadrul procesului intentat omului de afaceri, acuzat de frauda, a afirmat fostul director al Iukos, aflat in inchisoare, transmite Moscow Times.
"Am fost informat de avocatii mei ca un grup de prieteni de-ai mei au decis sa plateasca taxele solicitate de stat, pentru mine si Platon Lebedev", a afirmat Hodorkovski, in cadrul unei sesiuni a tribunalului care judeca dosarul sau. Omul de afaceri a adaugat ca plata nu reprezinta o recunoastere a vinovatiei.
Cazul declansat impotriva lui Hodorkovski si Lebedev a fost un element-cheie a ofensivei statului rus impotriva grupului Iukos si a actionarilor principali. In urma solicitarii de plata a unor impozite si penalitati in valoare de cateva miliarde de dolari, Iukos a pierdut principala unitate de productie, Iuganskneftegaz, care a fost achizitionata prin licitatie de compania de stat Rosneft. Oferta de plata facuta de principalii actionari ai Iukos, aflati in exil, vizeaza si sumele pe care statul pretinde ca le datoreaza partenerul lui Hodorkovski, Platon Lebedev. Procesul celor doi, aflati in inchisoare inca din 2003, sub acuzatia de frauda si evaziune fiscala, se apropie de final. Dupa pledoariile finale din urmatoarele saptamani, se asteapta pronuntarea unui verdict, cel mai probabil in luna mai. Statul pretinde ca Hodorkovski a cauzat statului rus pierderi de 2,2 milioane de dolari, in timp ce in cazul lui Lebedev se vorbeste de o suma de 600.000 de dolari. Daca sunt gasiti vinovati, cei doi risca o pedeapsa de 10 ani de inchisoare.
"Suntem gata sa platim sumele solicitate in cadrul procesului civil impotriva lui Hodorkovski si Lebedev", se arata intr-o declaratie a unui apropiat al lui Hodorkovski, publicata pe pagina web khodorkovsky.ru. Tribunalul a interpretat oferta de plata drept o recunoastere a vinovatiei celor doi. La sfarsitul saptamanii trecute, cand a fost facuta oferta, nu se stia inca daca in urma platii cei doi, Hodorkovski si Lebedev, vor fi eliberati.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.