Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) anunta ca persoanele cu varste cuprinse intre 16-18 ani (angajati tineri) pot fi incadrate in munca fara ca pentru aceasta sa fie nevoie de acordul reprezentantului legal.
In cazul celor care nu

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) anunta ca persoanele cu varste cuprinse intre 16-18 ani (angajati tineri) pot fi incadrate in munca fara ca pentru aceasta sa fie nevoie de acordul reprezentantului legal.
In cazul celor care nu au implinit varsta de 16 ani este necesar acordul reprezentantului legal, exceptie facand doar elevii in varsta de peste 15 ani care studiaza in invatamantul primar, secundar si licee tehnice, si care participa la educatie cu norma intreaga pe timpul vacantelor. Tinerii care urmeaza invatamantul obligatoriu pot fi angajati in cadrul activitatilor de arta, sport, modelare sau publicitate, prevazute intr-un regulament separat, pe baza consimtamantului autoritatii tutelare publice.

Reguli generale contractuale

OMFM informeaza ca raporturile de munca se stabilesc pe baza unui contract de munca, daca legea nu prevede altfel. Contractul de munca se incheie in forma scrisa, in termen de 30 de zile de la data cand s-a inceput munca, in caz contrar, existand posibilitatea denuntarii contractului de catre angajat. In cazul in care, pentru incadrarea in munca, este necesar acordul autoritatii tutelare, contractul de munca poate fi incheiat numai dupa obtinerea acestei autorizatii. Contractul de munca se incheie, in lipsa unei stipulatii contrare, pe durata nedeterminata si trebuie sa cuprinda salariul, postul, locul realizarii muncii si numele partilor. Nu mai tarziu de 30 de zile de la data incheierii contractului, angajatorul va informa, in scris, angajatul despre organizarea timpului de lucru, alte componente ale salariului, data de plata a salariului, data inceperii muncii, metoda de calcul a concediului anual si acordarea acestuia, termen de preaviz si daca angajatul este supus prevederilor contractului colectiv de munca. In cazul in care lucratorul isi va desfasura activitatea in strainatate, va fi informat in scris, despre locul si perioada realizarii muncii, beneficii financiare sau in natura, moneda de plata a salariului si reguli aplicabile la reintoarcerea in Ungaria.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.