Pe 8 aprilie, ora 19.00, la Sala Palatului, Memento Music va asteapta la concertul unuia dintre cei mai titrati muzicieni de jazz-fusion din lume, Joe Zawinul. La aproape 73 de ani, varsta la care multi muzicieni au parcat deja in linistea fotoliul
Pe 8 aprilie, ora 19.00, la Sala Palatului, Memento Music va asteapta la concertul unuia dintre cei mai titrati muzicieni de jazz-fusion din lume, Joe Zawinul. La aproape 73 de ani, varsta la care multi muzicieni au parcat deja in linistea fotoliului, Joe continua sa scormoneasca dimensiuni neexplorate ale sunetelor si, mai mult decat atat, ne face partasi la experientele sale.
Joe Zawinul este Doctor Honoris Causa al Berklee School of Music si Ambasador Austriac al Bunei Sperante in 17 state africane. Austriac si american, alb si negru, amabil si arogant, amuzant si posac, clapar virtuoz, dar si guru al ritmului, Zawinul a fost un pionier al jazz-ului electronic inca din anii 60', in ciuda aversiunii declarate fata de tehnologia moderna.
La sase ani, Josef Erich Zawinul canta la acordeon in casa familiei din Austria natala, dar pleaca apoi la Conservatorul din Viena, unde studiaza pianul clasic si compozitia. Devine foarte interesat de jazz-ul american si formeaza un prim trio cu care se produce in cluburi din Franta si Germania. Ca o urmare fireasca, in 1958 castiga o bursa la Berkley, celebra universitate americana de muzica, la care renunta dupa doar o saptamana pentru a se alatura orchestrei lui Maynard Ferguson, unde este remarcat de Miles Davis.
In 1970, dupa doua colaborari extraordinare cu Miles Davis, muzicianul scoate primul proiect solo important, "Zawinul", la casa Atlantic. Din anul 2004, Zawinul este proprietarul unui club de jazz in Viena. Numit Birdland, faimosul loc de distractie are unul dintre cele mai bune sisteme de sunet din lume si, desi nu este foarte mare, a costat peste un milion de dolari.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.