Masurile luate de Ministerul Agriculturii pentru subventionarea agriculturii au vizat asigurarea necesarului de produse agro-alimentare, chiar daca acestea nu sunt conforme cu legislatia comunitara in domeniu, a declarat Mugur Craciun, secretar de st
Masurile luate de Ministerul Agriculturii pentru subventionarea agriculturii au vizat asigurarea necesarului de produse agro-alimentare, chiar daca acestea nu sunt conforme cu legislatia comunitara in domeniu, a declarat Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Afirmatiile au fost facute ieri, la simpozionul "Cum se poate integra agricultura romaneasca in Uniunea Europeana?", organizat de Societatea Academica din Romania si revista "Dilema Veche". Craciun a atras atentia ca timpul ramas pana la integrare este foarte scurt, iar cea mai mare intarziere se constata la crearea cadrului institutional necesar aplicarii politicii agricole comune (PAC). Oficialul MAPDR a precizat ca Romania este preocupata de modul in care va evolua bugetul comunitar, avand in vedere ca mai multe tari membre UE isi vor reduce contributia. "Romania incearca sa nu fie afectata", a spus Mugur Craciun. Mihai Dumitru, responsabil in cadrul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a facut o scurta analiza a agriculturii romanesti si a ajuns la concluzia ca aceasta este caracterizata de "instabilitate si impredictibilitate, avand in vedere ca politicile agricole se schimba foarte des, chiar si in cursul unui an". Valoarea subventiilor, concentrate pe productia agricola, variaza in functie de ciclul electoral. In plus, nu sunt impuse cerinte de protectia mediului si bunastrarea animalelor. Dumitru a atras atentia asupra faptului ca aceste subventii vor disparea la aderare, punand accent pe impactul privind desfiintarea primelor la lapte si carne. Vestea buna este ca se vor introduce platile directe. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.