Rusia nu a reusit, anul trecut, o inlocuire completa a rezervelor sale de petrol, zacamintele nou descoperite reprezentand numai 72% din productie, relateaza Reuters.
Serghei Fiodorov, sef de departament in cadrul Ministerului Resurselor Natur
Rusia nu a reusit, anul trecut, o inlocuire completa a rezervelor sale de petrol, zacamintele nou descoperite reprezentand numai 72% din productie, relateaza Reuters.
Serghei Fiodorov, sef de departament in cadrul Ministerului Resurselor Naturale, a declarat vineri ca Rusia a extras in 2004 numai 330 de milioane de tone (2,4 miliarde de barili) de titei din noi zacaminte, la o productie totala de 458 de milioane de tone.
El a mai spus ca inlocuirea rezervelor a reprezentat 85% din productie, in perioada 1999-2003.
Productia de petrol a Rusiei a crescut cu peste 50% din 1999, la peste 9,3 milioane de barili pe zi, si constituie cea mai mare parte a petrolului provenit din afara OPEC.
Cresterea productiei s-a incetinit in ultimele luni, din cauza mai multor factori, cum ar fi dezmembrarea grupului Iukos, blocajele survenite in livrarile la export si taxele mari.
Analistii afirma ca cresterea viitoare a productiei depinde de descoperirea de noi zacaminte, in afara principalei zone extractive din vestul Siberiei, cum ar fi estul Siberiei, zona Arctica, Insula Sahalin, zona nordica Timan Peciora si regiunea Marii Caspice.
Rusia se afla pe locul sapte in lume, din punctul de vedere al rezervelor petroliere, estimate la 69 miliarde de barili, dar multi analisti cred ca acestea ar putea deveni mult mai mari, pe masura ce explorarile continua.
Specialistii considera ca, o data cu descoperirea de noi rezerve, Rusia ar putea depasi Iranul, aflat in prezent pe locul al doilea, cu rezerve de 131 de miliarde de barili de petrol.
Arabia Saudita se afla pe primul loc, cu rezerve record de 263 de miliarde de barili.
Explorarile din Rusia s-ar putea intensifica in cazul in care Parlamentul va aproba, in acest an, o lege ce va acorda firmelor care fac prospectiuni petroliere dreptul de exploatare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.