Medicii de familie, specialistii, farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente ''sunt in ceata'' in ceea ce priveste noile liste cu compensate si gratuite. Deocamdata, ministrul Sanatatii Mircea Cinteza a declarat, la sfarsitul saptaman

Medicii de familie, specialistii, farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente ''sunt in ceata'' in ceea ce priveste noile liste cu compensate si gratuite. Deocamdata, ministrul Sanatatii Mircea Cinteza a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) ca spera ca in cursul acestei saptamani sa poata prezenta in sedinta de Guvern noile liste de compensate si gratuite.
"Ministrul Cinteza ne-a spus ca la sedinta de Guvern va prezenta doua variante de compensare: 90 la suta - medicamentele de pe lista A si 50 la suta - medicamentele de pe lista B sau 80 la suta - lista A si 50 la suta - lista B. Tot el a precizat ca in cadrul sedintei de Guvern se va alege varianta. Pentru noi totul este o incertitudine caci la o conferinta de presa Cinteza a declarat ca incepand din 11 martie a.c. a intrat in vigoare o HG prin care este prevazut ca sistemul de compensare de 90 la suta sa fie aplicat numai pentru medicamentele incluse in lista A de compensare. Noi nici macar nu am vazut listele in forma lor finala'', ne-au spus surse autorizate din CMR. Conform acelorasi surse din CMR, Cinteza a afirmat ca noile liste cu medicamente compensate si gratuite vor intra in vigoare incepand cu 1 aprilie.
Dumitru Lupuliasa, membru in Comisia de Strategie Terapeutica si presedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania ne-a spus ca ''listele au fost definitivate fiind deja la ministrul Cinteza care urmeaza sa le inainteze Guvernului''. Lupuliasa a precizat ca stie de existenta unei singure variante de compensare: ''50 la suta medicamentele de ultima generatie - lista B si 90 la suta medicamentele de baza - lista A''. Pe de alta parte, farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente nu au nici ei prea multe de spus in ceea ce priveste forma definitiva a listelor de medicamente si procentele de compensare. ''Nu am vazut listele in formele lor finale. Oricum la elaborarea acestora ar fi fost bine sa participe nu numai profesori-farmacisti, ci si farmacisti care lucreaza in unitati farmaceutice si stau de vorba cu pacientii carora le elibereaza medicamentele. Cea mai mare problema va fi ca farmaciile nu vor mai putea sa depaseasca plafoanele, fiind obligate sa elibereze medicamente compensate si gratuite strict in limita contractului anual incheiat cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate'', spun reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania. In acelasi timp, producatorii de medicamente spera ca medicamentele de ultima generatie sa fie compensate macar cu 60 la suta, nu doar cu 50 la suta cum este propunerea in prezent. Cinteza a precizat la o intalnire avuta cu acestia ca este posibil ca acest procent sa fie majorat daca resursele financiare ale bugetului Ministerului Sanatatii vor creste.

Primul cabinet medical comunitar din sectorul 4

Persoanele defavorizate, care nu au posibilitatea de a-si plati asigurarea medicala, se vor putea adresa pentru un simplu consult primului cabinet medical comunitar din sectorul 4. ''Aici acesti pacienti vor primi consultatii de medicina generala pana la un anumit punct. De doua ori pe saptamana, cinci medici de familie si doi oncologi vor lucra ca voluntari la cabinet. Bolnavii vor primi medicamente prin intermediul Organizatiei Samusocial Romania. Proiectul este rezultatul colaborarii dintre organizatie, Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti si Parohia Aparatorii Patriei II'' a precizat dr. Tereza Franciuk.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.