Banca centrala a Cehiei nu impartaseste ideea ca reformele de relaxare a reglementarilor fiscale din cadrul Pactului de Stabilitate si Dezvoltare al Uniunii Europene pot accelera intrarea tarii in zona euro, se arata intr-un comunicat al institutiei
Banca centrala a Cehiei nu impartaseste ideea ca reformele de relaxare a reglementarilor fiscale din cadrul Pactului de Stabilitate si Dezvoltare al Uniunii Europene pot accelera intrarea tarii in zona euro, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare, citat de Reuters.
Consiliul de conducere al bancii a discutat modificarile aprobate in aceasta saptamana de sefii Guvernelor din statele membre UE si considera ca schimbarile vor conduce la o "slabire semnificativa" a Pactului care are drept obiectiv mentinerea disciplinei fiscale in cadrul zonei euro. "Schimbarile pot pune in pericol mediul stabil, neinflationist din Uniunea Europeana", se arata in comunicat. Unii analisti, inclusiv agentia de rating Fitch, au apreciat ca decizia membrilor Uniunii de a relaxa prevederile Pactului va ajuta statele sa indeplineasca criteriile fiscale necesare intrarii in zona euro. Mai precis, decizia de a tine seama de costul reformelor din domeniul pensiilor in analizarea reducerii deficitelor bugetare sub limita de 3 la suta din Produsul Intern Brut este considerata un factor pozitiv. Banca centrala a Cehiei contrazice insa aceasta opinie. Oficialii bancii au mai apreciat ca indeplinirea criteriilor de la Maastricht in domeniul fiscal reprezinta o conditie necesara dar nu si suficienta pentru trecerea usoara la euro. Reformele Pactului de Stabilitate decise saptamana trecuta au fost stabilite pentru a facilita statelor cu deficite bugetare de peste 3 la suta din PIB sa evite sanctiunile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.