Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) solicita verificarea - in prezenta reprezentantilor sai - a proceselor verbale si a buletinelor de vot de la alegerile de la sfarsitul anului trecut, pentru desemnarea membrilor in noul Consiliu Superior al M
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) solicita verificarea - in prezenta reprezentantilor sai - a proceselor verbale si a buletinelor de vot de la alegerile de la sfarsitul anului trecut, pentru desemnarea membrilor in noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit unui comunicat al AMR remis, ieri, agentiei Mediafax, AMR a hotarat acest lucru la sfarsitul saptamanii, in sedinta Conferintei Nationale a Magistraturii. Reprezentantii AMR considera ca o verificare a actelor legate de alegerile pentru noul CSM este necesara, pentru a creste credibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii si pentru "inlaturarea oricaror suspiciuni cu privire la corectitudinea desfasurarii procedurii de alegere a membrilor".
Asociatia Magistratilor din Romania a mai sustinut teza existentei unor nereguli in alegerea noului CSM, atunci cand Comisia juridica a Senatului a luat in discutie lista noilor membri, in vederea validarii lor in plen. AMR a depus atunci o petitie cu privire la unele nereguli in desfasurarea alegerilor pentru CSM, cele mai multe vizand procedura de desfasurare a votului. In replica la aceste sesizari, reprezentantii CSM au aratat ca n-au existat nereguli sau ilegalitati care sa conduca fie la repetarea alegerilor, fie la invalidarea listei membrilor alesi ai CSM.
Pe de alta parte, AMR sustine, in comunicatul de ieri, ca legile care alcatuiesc pachetul privind reforma justitiei trebuie modificate, "in vederea consolidarii independentei sistemului judiciar".
Astfel, asociatia doreste reglementarea, printr-o lege separata, a organizarii si functionarii Ministerului Public, avandu-l ca titular pe procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si cuprinzand Parchetul ICCJ, in cadul caruia sa se regaseasca si Parchetul National Anticoruptie (PNA), Parchetele de langa Curtile de Apel, Tribunale, Judecatorii si Parchetele de pe langa instantele militare.
Strategia anticoruptie 2005-2007 (aprobata de Guvern chiar in ziua in care a avut loc conferinta AMR), precizeaza ca Ministerul Justitiei vrea intarirea independentei PNA, prin scoaterea institutiei de sub coordonarea Parchetului ICCJ. Strategia presupune masuri pentru evaluarea rolului parchetelor implicate in combaterea coruptiei, pentru asigurarea unei pozitii de egalitate intre PNA si Parchetul instantei supreme.
De asemenea, AMR solicita reglementarea justitiei militare in legea-cadru a organizarii judiciare, precum si implicarea reala a colectivelor de magistrati in procedura de numire a conducatorilor de instante si parchete.
Magistratii mai vor ca indepenenta si inamovabilitatea procurorilor in virtutea calitatii lor de magistrati sa fie recunoscuta, iar ei sa fie subordonati doar partial fata de ministrul Justitiei.
Mai mult, asociatia doreste ca bugetul puterii judecatoresti sa fie transferat la ICCJ si ca presedintele instantei supreme sa fie recunoscut ca sef al puterii judecatoresti.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.