Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au cerut, ieri, Serviciului Roman de Informatii (SRI) sa se implice in programul de combatere a coruptiei prin furnizarea
informatiilor necesare catre institutiile abilitate sa

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au cerut, ieri, Serviciului Roman de Informatii (SRI) sa se implice in programul de combatere a coruptiei prin furnizarea
informatiilor necesare catre institutiile abilitate sa sanctioneze astfel de fapte. Totodata, presedintele s-a aratat multumit de informatiile furnizate de acest Serviciu, precizand ca, astfel, au fost evitate multe numiri de secretari de stat ce "aveau in spate grupuri de interese", la astfel de informatii apelandu-se si pentru punerea in functie a cadrelor de conducere din structurile Vamii sau pentru pensionarea altora din MAI.
Aflati ieri la sediul SRI, cu ocazia ceremoniei organizate la aniversarea a 15 ani de la infiintarea institutiei, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si premierul Calin Popescu Tariceanu au solicitat sprijinul Serviciului Roman de Informatii in combaterea coruptiei, aratand ca actele de coruptie sunt legate, in principal, de factorul politic la toate nivelurile si de relatiile dintre mediul de afaceri si cel politic.
In legatura cu acest lucru, premierul a subliniat ca, in ultima vreme, se constata "o insistenta actiune a unei parti a mediului de afaceri - a aceluia care, de obicei, lucreaza la limita dintre legal si ilegal - de a-si asigura conexiuni, contacte si sprijin politic in favoarea intereselor economice".
Ei s-au pronuntat pentru necesitatea asumarii unui rol suplimentar al ofiterilor SRI fata de ce au constituit, pana in prezent, "coordonatele clasice si traditionale ale activitatii institutiei" in ceea ce priveste crearea unei zone de stabilitate si securitate in bazinul Marii Negre, precum si coordonarea actiunilor cu celelalte institutii implicate in procesul de integrare europeana a Romaniei.
"Am precizat ca SRI trebuie sa iasa de sub aureola, de sub suspiciunea ca ar fi un continuator al fostei Securitati, explicand in acest mod si decizia politica pe care am luat-o ca arhivele fostei Securitati sa fie integral transferate catre CNSAS", a mai afirmat Basescu.
Referitor la bugetul de salarii, presedintele a declarat ca aceasta "este o problema neacoperita", o data ce banii ajung numai pana in septembrie, iar resursele vor trebui completate o data cu rectificarea bugetara.

Comunitatea de informatii

In ceea ce priveste crearea unei comunitati de informatii, Basescu a amintit ca aceasta a fost o tema in cadrul ultimei sedinte a CSAT si ca, deocamdata, a primit propuneri in acest sens de la SRI, SIE si Serviciul de Informatii al Armatei. "Va asigur ca nu sunt diferente foarte mari, dar sunt sustineri de arma, cum s-ar spune. SRI are o oarecare viziune, diferita de Serviciul de Informatii al Armatei, dar fondul ramane.
Toate structurile de informatii din Romania sunt de acord ca trebuie creata comunitatea de informatii, cu usoare diferente pe care le vom armoniza in CSAT. Dar, dupa ce stabilim mecanismul si modul de functionare, trebuie sa promovam o lege", a mai spus Basescu, citat de Mediafax, asigurandu-si auditoriul ca, pana la sfarsitul anului, va exista structura comuna de colectare si sintetizare a informatiilor.

Cadre MAI lucrate informativ si date la o parte

La informatiile furnizate de SRI s-a apelat si pentru numirea secretarilor de stat si a cadrelor care urmau sa fie puse in functii de conducere in structurile Vamilor, precum si in cazul pensionarii altora din MAI. "Am spus-o si in interventia mea: au fost evitate, datorita informatiilor precise, foarte multe numiri de secretari de stat care aveau in spate grupuri de interese si erau promovati printr-unul sau altul dintre partidele Aliantei.
La nivelul conducerii celor doua partide este greu sa-ti dai seama ce propulseaza un nume catre functia de secretar de stat si nu numai acolo. S-a mers cu utilizarea informatiilor de la SRI si in zona numirilor in structurile Vamii, si in zona pensionarii unor cadre foarte obosite din conducerea Ministerului de Interne, in foarte multe paliere. Ii multumesc Serviciului, dar ii cer sa-si intensifice activitatea din acest punct de vedere", a mai spus Basescu. La ceremonia de ieri au fost decorati 20 de ofiteri - toti avand grad de capitan, maxim de maior -, acest lucru constituind, potrivit sefului statului, "un semnal pe care atat conducerea politica a tarii, cat si conducerea SRI il dau in favoarea noii generatii de ofiteri ai SRI".

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.