O echipa de arheologi italieni a anuntat descoperirea, in Cipru, a vestigiilor unei fabrici de parfumuri din epoca bronzului, transmite BBC on-line, citat de Mediafax.
Arheologii cred ca atelierul vechi de patru mii de ani ar fi produs parfumu
O echipa de arheologi italieni a anuntat descoperirea, in Cipru, a vestigiilor unei fabrici de parfumuri din epoca bronzului, transmite BBC on-line, citat de Mediafax.
Arheologii cred ca atelierul vechi de patru mii de ani ar fi produs parfumuri care ar fi fost apoi comercializate de partea cealalta a Marii Mediterane.
Fabrica pare sa fi facut parte dintr-un fel de complex industrial din epoca bronzului, din care mai faceau parte o presa pentru masline, o crama si un atelier de prelucrare a metalului. Cercetatorii au reconstituit 12 parfumuri diferite pornind de la urmele gasite in atelier, in recipiente de ceramica. Cipriotii fabricau parfumuri din dafin, scortisoara si mirt, care erau amestecate cu ulei de masline. Dimensiunile sitului si gasirea mai multor vase de cate 500 de litri in care s-ar fi depozitat parfumurile, sugereaza ca acesta era centrul unui comert prosper.
Creta, se crede, era principala piata antica a parfumurilor produse in Cipru. Uleiurile parfumate erau folosite la ceremonii religioase si in cadrul funeraliilor si erau destul de scumpe.
Potrivit istoricului roman Plinius, Cipru a fost prima sursa a unora dintre cele mai populare parfurmuri folosite in lumea veche.
Arheologii cred ca atelierul de parfumuri si intregul complex a fost distrus de un cutremur. Acesta a contribuit insa si la prezervarea a numeroase obiecte gasite la locul respectiv.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.