Povestea unei rapiri omenesti
Autoritatile romane au cerut ca baietelul roman in varsta de sase ani aflat in grija unei asistente din Noua Zeelanda sa se intoarca in tara intrucat el nu exista un acord ca el sa plece din Romania, iar - c
Povestea unei rapiri omenesti
Autoritatile romane au cerut ca baietelul roman in varsta de sase ani aflat in grija unei asistente din Noua Zeelanda sa se intoarca in tara intrucat el nu exista un acord ca el sa plece din Romania, iar - conform noii legislatii - femeia in grija careia se afla nu il poate adopta. Surse din cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA) au declarat, ieri, pentru Mediafax, ca Iani (care va implini sapte ani vara aceasta) a fost declarat de instanta abandonat in martie 2001, iar doua luni mai tarziu a fost dat in plasament Alanei Cleland. Femeia este cetatean neo-zeelandez, iar in momentul in care a primit copilul era rezidenta in Romania si locuia la Timisoara. Un an mai tarziu, Comisia pentru Protectia Copilului (CPC) Timis si-a dat avizul pentru ca baietelului sa i se faca pasaport individual. In vara lui 2003, fara ca sa existe un aviz din partea CPC pentru ca minorul sa iasa din tara, Alana Cleland a parasit Romania, insotita de copil, plecand in Noua Zeelanda ca sa participe la nunta surorii ei. "Acest lucru a fost descoperit in urma unei vizite de reevaluare a masurii de plasament si confirmat apoi de Alana Cleland", au precizat sursele citate. Femeia in grija careia se afla micutul a luat legatura cu Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC) Timis, in toamna lui 2003, aratand ca poate obtine actele necesare pentru a-l adopta pe copil, motiv pentru care isi prelungeste sederea in Noua Zeelanda.
Copita legala
Potrivit surselor citate, DPDC Timis a cerut sa stie exact cand se intoarce in Romania cu baietelul si unde poate fi gasita intre timp. Raspunsul a venit in februarie 2004, din partea unui avocat angajat de Cleland, care a precizat ca nu se poate spune cat va dura obtinerea actelor, astfel ca data de intoarcere nu poate fi estimata. Intre timp, Romania a adoptat o noua lege privind regimul juridic al adoptiei, care prevede ca minorii romani nu pot fi adoptati in strainatate decit de rude de gradul doi. Autoritatile romane au comunicat acest lucru Alanei Cleland, aratand ca demersurile ei in vederea adoptiei lui Iani nu se pot finaliza, au mai spus sursele citate. In toamna anului trecut, autoritatile din Noua Zeelanda au sesizat Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie, precizand ca viza de sedere a micutului va expira in februarie 2005 si nu va fi innoita.
In aceste conditii, Comitetul Roman pentru Adoptii a cerut DPC Timis sa analizeze situatia si sa decida ce masuri de protectie trebuie instituite in cazul acestui copil. Astfel, in decembrie anul trecut, DPC Timis a cerut Alanei Cleland sa aduca baiatul inapoi in Romania, pentru clarificarea situatiei. Femeia a raspuns, la inceputul lui februarie, ca este interesata sa pastreze copilul, daca nu prin adoptie, atunci prin alta varianta si a cerut informatii despre posibilitatile pe care le ofera legea. O saptamana mai tarziu, DPC i-a cerut din nou sa aduca urgent copilul inapoi in Romania. Totodata, i-au fost trimise femeii informatiile cerute, conditiile de instituire a masurilor de protectie fiind stabilite prin Legea 272/2004, in vigoare de la inceputul acestui an, au mai afirmat sursele din cadrul ORA. "Avand in vedere ca baiatul a plecat in strainatate fara avizul Comisiei pentru Protectia Copilului, dar si micile dificultati in comunicarea cu Alana Cleland, am instiintat-o ca, in cazul unui refuz, vom apela la institutiile competente, pentru ca minorul sa fie adus inapoi in Romania", au spus aceleasi surse, precizand ca, din acel moment, Cleland nu a mai luat legatura cu autoritatile romane. Autoritatile romane ii refuza femeii adoptia lui Iani, in pofida unui raport si a recomandarilor favorabile formulate de organizatia pentru Copii, Tineret si Familie din Noua Zeelanda, scrie presa neo-zeelandeza.
Exceptia Iani
Cazul lui Iani este amplu dezbatut in presa din Noua Zeelanda, nelipsind criticile la adresa autoritatilor din cele doua tari. Cotidianul The New Zeeland Herald relateaza, in editia electronica de ieri, ca ministrul de Externe al Noii Zeelande, Phil Goff, solicita un tratament special in cazul dosarului orfanului roman. Purtatorul de cuvant al lui Goff a declarat - citat de publicatia neo-zeelandeza - ca ministrul il va suna pe ambasadorul roman de la Canberra, pentru a-i cere ca Iani sa fie considerat un caz special. Ambasadorul va transmite apoi aceasta solicitare Guvernului roman. "Noua Zeelanda nu are nici un control asupra stupiditatii corecte din punct de vedere politic, asa cum a fost ilustrata, in aceasta saptamina, de cazul lui Iani", afirma publicatia The Hawke's Bay Today, in editia electronica de ieri, preluata de Mediafax. Baiatul in varsta de sase ani provine dintr-o familie de romi si a fost abandonat la nastere, intr-un orfelinat supraaglomerat. Cu toate acestea, oficialii romani refuza Alanei Cleland cererea sa adopte baiatul, din cauza noii legislatii prin care sunt interzise adoptiile internationale, adauga sursele citate. Cazul copiilor care sunt rupti de cultura lor traditionala si de limba materna, fiind crescuti intr-un mediu strain, a fost un subiect de dezbatere in multe tari", scrie The Hawkets Bay Today, amintind ca, in Australia, povestea impresionata a trei copii aborigeni crescuti de o familie de albi a devenit subiect de film. "Dar cazul lui Iani este complet diferit de cel al celor trei copii aborigeni", comenteaza Hawke's Bay Today. Un exemplu de adoptii transculturale reusite este - potrivit sursei citate - cel al actualului primar din Auckland, care a adoptat trei copii din Rusia si a reusit sa le asigure o viata minunata in Noua Zeelanda, unde au avut parte de o educatie de calitate. Alana Cleland s-ar putea sa nu se bucure de aceeasi influenta ca primarul, dar serviciile pentru Copii, Tineret si Familie au conchis ca este perfect calificata sa adopte baiatul, sustine aceeasi publicatie. "Faptul ca Guvernul neozeelandez a permis ca Iani sa fie efectiv deportat si, posibil, condamnat la o viata de mizerie - in pofida lobby-ului facut de un deputat laburist local, Harry Duynhoven - este o rusine", considera Hawke's Bay Today. "Mandria nationala in Romania si stupiditatea politica din aceasta tara au facut ca interesele baiatului sa fie nesocotite", a declarat deputatul laburist.
Neozeelandez get-beget
The New Zeeland Herald relateaza ca, intre timp, Berry Cleland, mama Alanei Cleland - asistenta neozeelandeza care a avut grija de Iani timp de patru ani - a declarat ca Iani este un copil tipic neo-zeelandez si ca este absolut sigura ca fiica sa va reusi sa aduca baiatul inapoi acasa. Betty Cleland a vorbit cu fiica ei, miercuri noapte, cand aceasta se afla la Singapore, dupa ce decolase din Noua Zeelanda. Alana Cleland si Iani fac un drum cu escala in Ungaria, pentru a putea obtine viza inainte de a intra in Romania, sustine presa neo-zeelandeza. Betty Cleland spune ca Iani tot nu stie ca s-ar putea sa nu se mai intoarca din excursia in Romania si ca era foarte incintat ca va calatori cu avionul. "Deocamdata, este fericit. E o mare aventura pentru el, desigur, nestiind ca s-ar putea sa nu se mai intoarca. E dificil, pentru ca nu vrei sa ascunzi nimic de un copil, insa n-ar putea face fata adevarului. Cum ar putea sa inteleaga un copil de sase ani?", spune Berry Cleland, citata de New Zeeland Herald.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.