Ministerul Economiei si Comertului (MEC) doreste modificarea Legii energiei, una din propuneri vizand limitarea la 30 la suta a cantitatii de electricitate pe care un producator de electricitate o va putea vinde, pe piata libera, unui singur client,
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) doreste modificarea Legii energiei, una din propuneri vizand limitarea la 30 la suta a cantitatii de electricitate pe care un producator de electricitate o va putea vinde, pe piata libera, unui singur client, furnizor sau consumator eligibil. "Fiecare furnizor care opereaza pe piata libera va trebui sa faca dovada, pana la 31 decembrie 2005, ca a realizat investitii in activitatea de furnizare, in propria firma sau intr-una din firmele care opereaza in piata. Astfel, nu vom mai avea ca traderi de energie electrica societati ale caror active se reduc la un apartament de bloc, un fax si un birou", a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, firmele care solicita autoritatii de reglementare in domeniu licente de furnizare vor fi obligate sa prezinte un plan de investitii pe o perioada de sase luni. "In cazul importurilor de energie, fiecare furnizor va incheia un contract pentru rezerve de capacitate cu unul dintre producatorii interni care dispun de capacitatea calificata", a mai spus Seres.
Gradul de liberalizare a pietei de energie va creste, la 1 iulie, pana la 83 la suta. Potrivit MEC, masura va determina "mai multa corectitudine in piata", va stimula concurenta si va facilita obtinerea unor preturi de achizitie a energiei mai mici decat in conditiile actuale de monopol. Legea energiei a intrat in vigoare in luna august a anului 2003.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.