Fostul primar al Bucurestiului, Viorel Lis, s-a prezentat ieri in fata procurorilor anticoruptie, dar a refuzat sa dea orice declaratie, ne-au informat surse judiciare.
Potrivit acestora, fostul edil a venit la sediul Parchetului National Anti
Fostul primar al Bucurestiului, Viorel Lis, s-a prezentat ieri in fata procurorilor anticoruptie, dar a refuzat sa dea orice declaratie, ne-au informat surse judiciare.
Potrivit acestora, fostul edil a venit la sediul Parchetului National Anticoruptie neinsotit de avocat, motiv pentru care i s-a acordat un nou termen pentru audiere, stabilit de procurori pentru luni, in jurul pranzului.
Viorel Lis a fost invitat, ieri, la PNA pentru a da detalii in legatura cu acuzatiile care i s-au adus marti, la Stockholm, la primul termen al procesului in care Peter Fallenius, fost director al companiei suedeze ABB din Romania, este judecat pentru delapidarea companiei cu 600.000 de dolari.
Potrivit procurorului care ancheteaza cazul, Martin Tiden, in timpul procesului, Peter Fallenius l-a numit, printre persoanele carora le-a dat mita pentru a stinge o datorie a Romaniei fata de Suedia, pe Viorel Lis. Peter Fallenius ar mai fi spus ca celelalte patru persoane carora le-ar fi dat mita sunt "demnitari de prim rang", insa, nu a dezvaluit identitatea acestora. El a sustinut ca Primaria condusa de Lis avea negocieri pentru ca o parte din datoria catre statul suedez sa fie convertita in actiuni la o parte din termocentralele din Capitala. In acest caz, surse judiciare ne-au declarat ca PNA va audia toate persoanele implicate, printre care si fostii ministri de Finante, Mircea Ciumara si Daniel Daianu, in urma declaratiilor lui Peter Fallenius, fost manager in cadrul unei divizii ABB in Romania. Acesta a declarat - la procesul care a inceput, marti, in Suedia, in care este acuzat de deturnarea fondurilor firmei - ca ar fi mituit cinci demnitari romani, printre care si fostul primar general al Capitalei, Viorel Lis. Intr-un comunicat remis marti presei, PNA preciza ca va demara propriile investigatii in acest caz, inainte de constituirea unei Comisii rogatorii internationale, demersurile pentru efectuarea actelor procesuale penale catre Suedia fiind deja intocmite.
Asa cum am mai scris, procurorii Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul PNA s-au sesizat din oficiu si au constituit un dosar penal in legatura cu denuntul formulat de cetateanul suedez Peter Fallenius, in fata autoritatilor judiciare de la Stockholm, privind eventuala mituire a unor oficiali romani.
Potrivit presei suedeze, Peter Fallenius ar fi negociat, in numele tarii sale, recuperarea unei datorii de la statul roman, datand din perioada interbelica si aproximata la 120 milioane de dolari. Din aceasta pozitie, cetateanul suedez ar fi oferit, in cursul anului 1998, unor oficiali romani diverse sume de bani, atat in Romania, cat si in Suedia, cu scopul vadit de a determina autoritatile de la Bucuresti sa restituie Suediei datoria istorica acumulata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.