Uniunea Europeana cere Romaniei sa-si faca treaba pentru a nu activa clauzele de siguranta.
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, i-a amintit premierului Tariceanu ca mediul concurential, combaterea coruptiei si a crimei organizate s

Uniunea Europeana cere Romaniei sa-si faca treaba pentru a nu activa clauzele de siguranta.
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, i-a amintit premierului Tariceanu ca mediul concurential, combaterea coruptiei si a crimei organizate si, mai ales, reforma sistemului judiciar sunt principalele domenii asupra carora autoritatile de la Bucuresti trebuie sa insiste in perioada imediat urmatoare, astfel incat calendarul de aderare sa fie respectat.
"Eu sunt increzator ca Guvernul roman are vointa politica si determinarea necesare aplicarii acestor masuri si sper ca nu va fi nevoie sa recurgem la clauza de salvgardare, prin care sa amanam cu un an momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", a apreciat Rehn. "Suntem in calendar si vrem sa ne respectam toate angajamentele. Daca ne vom indeplini obligatiile, clauza de salvgardare nu va fi necesara", a spus, la randul sau, Calin Popescu Tariceanu.
Mai mult, primul-ministru da exemple de eficienta. Un "numar impresionant" de anchete pentru coruptie referitoare la aproape 300 de judecatori si politisti au fost deschise in Romania. Demersurile vizeaza 199 de judecatori, 11 procurori, 60 de ofiteri de politie si 16 ofiteri ai serviciilor vamale, a precizat, citat de AFP, premierul roman.
Calin Popescu Tariceanu a amintit si ca justitia romana incepe "sa scoata vechi dosare din sertare, referitoare la acuzatii de frauda extrem de grave pentru anumiti clienti ai puterii politice".
El a mentionat mai ales cazul unor "mari intreprinderi private care au acumulat datorii enorme" fata de stat, ajungand la "sume incredibile de peste 650 de milioane de euro".
De altfel, o ancheta a fost deschisa recent in legatura cu transferarea, de catre fostul Guvern social-democrat, a unor datorii de peste 400 de milioane de euro (impozite si obligatii sociale) ale rafinariei RAFO la AVAS.

EADS, subiect sensibil pentru UE

Un subiect important al discutiilor de la Bruxelles, dintre Olli Rehn si Calin Popescu Tariceanu, a fost cel referitor la contractul EADS. Tariceanu a aratat ca proiectul de securizare a frontierelor Romaniei implica o suprapunere a sumelor cheltuite, prin fondurile deja alocate de UE prin intermediul programului Phare, pe de-o parte, si prin banii cheltuiti de la buget prin contractul cu EADS, pe de alta. Premierul a prezentat si o comparatie a sumelor implicate in raport cu programele similare din alte tari europene, aratand ca proiectul EADS de securizare a frontierei maritime impune cheltuieli de 35 milioane de euro pentru o lungime de numai 200 kilometri, in timp ce costurile de securizare ale unui proiect similar derulat de autoritatile spaniole se ridica la doar opt milioane euro. Potrivit lui Tariceanu, contractul cu EADS constituie "un subiect sensibil" la nivelul Uniunii Europene, pe baza principiului - nerespectat in cazul proiectului mentionat - conform caruia toate contractele trebuie incheiate in mod transparent, prin utilizarea procedurilor de licitatie acceptate in sistem european si care sa permita libera competitie intre firmele concurente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.