Primul centru de excelenta in neurochirurgie din tara noastra, inaugurat, ieri, la Spitalul ''Bagdasar - Arseni'' si-a inceput activitatea ''cu stangul''. Lipsa fondurilor ar putea face ca centrul dotat cu aparatura de ultima ora sa nu poata function
Primul centru de excelenta in neurochirurgie din tara noastra, inaugurat, ieri, la Spitalul ''Bagdasar - Arseni'' si-a inceput activitatea ''cu stangul''. Lipsa fondurilor ar putea face ca centrul dotat cu aparatura de ultima ora sa nu poata functiona in acest an la capacitate maxima. Ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, a declarat ca nu stie deocamdata care este suma de care are nevoie aceasta unitate pentru o buna functionare, ''dar sunt, probabil, costurile unui spital mare care are tehnologie moderna''. El a adaugat ca nu este exclus ca, in anul 2005, centrul sa nu-si desfasoare activitatea la ''maximum'': ''Speram ca, o data cu bugetul pe anul viitor, sa facem calcule care sa-l faca sa functioneze cat mai mult timp. Trebuie inteles faptul ca pacientii nu vor plati nimic, iar activitatea centrului este limitata de buget''.
Pe de alta parte, Vlad Ciurea, directorul Spitalului "Bagdasar-Arseni" a precizat ca a fost nevoit sa deschida centrul deoarece fiecare aparat medical are garantie: ''Acestea trebuie folosite pentru a nu li se epuiza garantia. Deja angiograful functioneaza, iar bisturiul cu raze gamma a fost testat. Acest gen de bisturiu exista doar in cateva spitale din Europa Occidentala. Cu el pot fi tratate tumorile cerebrale situate in profunzime si are calitatea de a nu iradia creierul in jurul locului vizat.'' Din pacate, blocul operator nu a fost deschis pentru ca o operatie de neurochirugie costa cel putin 50-60 de milioane de lei. Ciurea spera sa obtina o finantare de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Florin Bica, purtatorul de cuvant al spitalului, nu crede ca s-au investit bani degeaba in centru: ''Deocamdata se pot face investigatii''. In ceea ce priveste numarul cazurilor de accident vascular cerebral, Romania ocupa primul loc in randul tarilor candidate si membre UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.