Data convenitã cu Uniunea Europeanã pentru liberalizarea contului de capital este 11 aprilie 2005, dar o decizie finalã in acest sens va fi luatã de Banca Naþionalã a Romaniei (BNR),
a declarat, ieri, premierul C

Data convenitã cu Uniunea Europeanã pentru liberalizarea contului de capital este 11 aprilie 2005, dar o decizie finalã in acest sens va fi luatã de Banca Naþionalã a Romaniei (BNR),
a declarat, ieri, premierul Cãlin Popescu Tãriceanu.
"Data de 11 aprilie este evocatã ºi convenitã cu Uniunea Europeanã. Ea nu a fost incã stabilitã, dar, din cate ºtiu, Banca Naþionalã intenþioneazã sã respecte acest calendar ºi pe mine mã bucurã acest lucru. In principiu, ne þinem de aceastã datã", a spus Tãriceanu.
Romania s-a angajat in negocierile cu UE sã liberalizeze contul de capital, respectiv sã asigure accesul nerezidenþilor la depozitele pe termen scurt in lei, panã la mijlocul acestui an.
La inceputul anului trecut, Banca Naþionalã a amanat urmãtoarea etapã de liberalizare a contului de capital ºi a stabilit, prin Regulamentul Valutar, cã nerezidenþii vor avea acces la depozitele in lei pe termen scurt cel mai tarziu la 10 aprilie 2005.
Urmãtoarea etapã de liberalizare, accesul strãinilor la titlurile de stat, este programatã pentru inceputul anului viitor.
Panã la momentul aderãrii vor fi ridicate ºi restricþiile impuse nerezidenþilor pentru tranzacþiile cu instrumente derivative.
Banca centralã a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului Valutar, care stipuleazã dreptul BNR de a aplica mãsuri temporare, pe un interval de cel mult ºase luni, in cazul unor miºcãri de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre serioase ale politicii monetare ºi valutare.
BNR are in vedere introducerea a patru mãsuri administrative, printre care figureazã reþinerea in depozitele BNR pentru un termen fix a unei cote din suma de valutã care reprezintã intrare de capital, folositã de orice rezident sau nerezident pentru a fi preschimbatã in scopul constituirii unui depozit in lei.
In acelaºi timp, BNR ia in calcul aplicarea unui comision asupra tranzacþiilor valutare reprezentand un flux de capital ºi chiar impunerea unor restricþii de maturitate a depozitelor rezultate din intrãrile sau ieºirile de capital ale rezidenþilor sau nerezidenþilor. O altã mãsurã se referã la instituirea unor rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidenþilor sau nerezidenþilor rezultate din conversia unor sume in valutã.

BNR are peste 12 miliarde de euro de pus la bãtaie

BNR a pregãtit temeinic momentul. Rezervele valutare ale Bãncii Naþionale au avansat, in luna februarie, cu 738,8 milioane de euro, depãºind pragul de 12 miliarde de euro, in principal in urma cumpãrãrilor de valutã.
"Achiziþiile" joacã un rol dublu. In primã fazã, ele au calmat cursul monedei naþionale amplificat de supraoferta de valutã de pe piaþã. In al doilea rand, rezerva constituitã de BNR este ºi o mãsurã de salvgardare.
In eventualitatea in care capitalurile speculatorii incep sã iasã din þarã cu plusvaloarea din dobanzi, banca centralã va acoperi cel mai probabil deficitul de valutã din rezerva proprie.

Adrian Vasilescu: Decizia finalã aparþine bãncii centrale

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, nu a negat data avansatã de premierul Tãriceanu. "Existã posibilitatea ca accesul nerezidenþilor la depozitele in lei sã fie permis incepand cu 11 aprilie. Premierul Tãriceanu a validat aceastã datã, dar a mai spus cã decizia finalã privind momentul liberalizãrii contului de capital aparþine BNR", ne-a declarat Vasilescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.