Dupa ce s-a autosesizat in legatura cu publicarea in cotidianul suedez Dagens Nyheter a declaratiilor fostului director din cadrul diviziei ABB Romania, Peter Fallenius, potrivit carora mai multi oficiali romani ar fi primit mita aproape 600.000 de d
Dupa ce s-a autosesizat in legatura cu publicarea in cotidianul suedez Dagens Nyheter a declaratiilor fostului director din cadrul diviziei ABB Romania, Peter Fallenius, potrivit carora mai multi oficiali romani ar fi primit mita aproape 600.000 de dolari, procurorii anticoruptie au constituit un dosar penal, ne-a informat ieri Biroul de presa al Parchetului National Anticoruptie.
Astfel, la nivelul Structurii centrale a PNA a fost alcatuita o echipa de anchetatori cu scopul de a verifica afirmatiile cetateanului suedez si de a stabili in ce masura unii oficiali romani au beneficiat, cu titlu de mita, de diverse sume de bani.
Potrivit presei suedeze, Peter Fallenius ar fi negociat, in numele tarii sale, recuperarea unei datorii de la statul roman, datand din perioada interbelica si aproximata la 120 milioane de dolari. Din aceasta pozitie, cetateanul suedez ar fi oferit, in cursul anului 1998, unor oficiali romani diverse sume de bani, atat in Romania, cat si in Suedia, cu scopul vadit de a determina autoritatile de la Bucuresti sa restituie Suediei datoria istorica acumulata. In context, comunicatul PNA precizeaza ca, "in contradictie cu afirmatiile lui Peter Fallenius, procurorul suedez care a instrumentat cazul a apreciat ca lipsite de credibilitate declaratiile, considerandu-le ca fiind date exclusiv cu titlu de aparare". Cu toate acestea, "afirmatiile lui Peter Fallenius sunt intarite de o alta persoana de origine romana, care ar fi aratat in cursul anchetei ca sumele de bani invocate (600.000 USD) au fost folosite pentru plata unor sejururi in strainatate si procurarea unor obiecte pentru oficialii romani". PNA mentioneaza ca procurorii au demarat deja formalitatile pentru efectuarea actelor procesuale penale in cadrul unei Comisii rogatorii avand ca scop administrarea probelor privind suspiciunea de luare de mita de catre oficiali romani. Dupa obtinerea acordului de la autoritatile oficiale suedeze, urmeaza ca o echipa de anchetatori sa se deplaseze in Suedia pentru a desfasura activitati de urmarire penala in acest dosar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.