Hotelul "Ambasador" se numara printre bunurile pe care Evantia Economu Oniga le-a lasat prin testament mostenire statului roman. Scandalul iscat in jurul averii celei care a fost una dintre nepoatele celebrului arhitect Culina Arghir este de notoriet

Hotelul "Ambasador" se numara printre bunurile pe care Evantia Economu Oniga le-a lasat prin testament mostenire statului roman. Scandalul iscat in jurul averii celei care a fost una dintre nepoatele celebrului arhitect Culina Arghir este de notorietate. Nemultumiti de modul in care unchiul lor si-a impartit bunurile, nepotii si stranepotii Evantiei au declansat o serie de atacuri murdare pentru a putea pune mana pe bunuri si a prejudicia statul roman. In acest caz, Ministerul Public a anuntat ieri ca procurorii bucuresteni cerceteaza pentru comiterea infractiunilor de fals in declaratii si inselaciune trei persoane din familia Evantiei si va analiza prounerea politistilor de separare a dosarului pentru invinuirea de abuz in serviciu a unor functionari din Ministerul Finantelor.
Statului roman i-au revenit o serie de proprietati imobiliare mostenite de la defuncta Evantia Oniga, cu conditia ca profitul din exploatare sa fie folosit pentru educarea copiilor orfani, dar urmasii decedatei ar fi uzat de fals pentru a cere toata averea, in loc de doua treimi cat li se cuvenea. Biroul de presa al Ministerului Public precizeaza ca procurorii bucuresteni le cerceteaza pe mostenitoarele Evantiei Economu Oniga - Elvira Hertu, Maria Mateescu si Lully Georgeta Bianco - pentru fals in declaratii si inselaciune. La 10 martie, politistii au propus procurorilor scoaterea de sub urmarire penala a celor trei pentru acuzatia de inselaciune (intrucat fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii) si incetarea urmaririi penale pentru fals in declaratii, intrucat fapta s-a prescris. De asemenea, s-a mai propus disjungerea cauzei in ce priveste reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, in vederea cercetarii acestora pentru neglijenta in serviciu. Procurorii nu au admis insa propunerea politistilor si continua cercetarile in acest caz. Ministerul Public precizeaza ca, din actele de la dosar, administrate in timpul urmaririi penale de catre Serviciul de Investigare a Fraudelor din Politia Capitalei, rezulta ca prin Hotararea de Guvern 1334/2003, statul roman a acceptat partial un legat de sarcini constituit in favoarea sa prin testament de Evantia Economu Oniga, constand intr-un imobil situat in Brazilia.

Procesele se tin lant

Defuncta era mostenitoarea unei treimi din bunurile imobiliare care au apartinut lui Culina Arghir, respectiv un bloc (parter plus sapte etaje) in strada Hristo Botev 3, Vila Suvenir 2, Vila Cristian 3, Vila Rigler 8, jumatate din Hotelul Ambasador, un imobil situat in strada Popa Nan, un imobil din strada Matei Basarab 3 si patru vile din Sinaia. In aceasta situatie, nemultumite, Elvira Hertu, Maria Mateescu si Lully Georgeta Bianco, carora li se cuvin doua treimi din imobilele mentionate, ar fi ascuns faptul ca lui Oniga ii revine o treime din mostenire. Potrivit procurorilor, ele au dat o declaratie notariala falsa in care sustin ca nu mai sunt alte rude, astfel ca a fost emis certificatul de mostenitor 70/1998 in dauna statului roman. In mai 2004, societatea Ambasador SA si locatarii imobilului din strada Hristo Botev 3 au facut plangere impotriva mostenitorilor. In prezent, Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca reclamatia formulata de cele trei impotriva Consiliului General al Municipiului Bucuresti si a SC Ambasador SA, avand ca obiect revendicarea hotelului Ambasador, in acest dosar statul roman fiind chemat in garantie prin Ministerul Finantelor Publice (MFP). Acesta a formulat si introdus abia in februarie 2005 actiune in anulare a certificatelor de mostenitor. Totodata, pe rolul Judecatoriei Sector 2 se afla un dosar in care Teodor Oniga, sotul Evantiei, le-a chemat in instanta pe cele trei femei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.