Ancheta procurorilor anticoruptie privind santajarea angajatilor din complexul comercial Bucur Obor se extinde la nivel inalt. Ieri, magistratii l-au chemat la audieri pe Mirel Alexandru Tariuc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobil

Ancheta procurorilor anticoruptie privind santajarea angajatilor din complexul comercial Bucur Obor se extinde la nivel inalt. Ieri, magistratii l-au chemat la audieri pe Mirel Alexandru Tariuc, fost presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), in perioada 7 iunie - 27 octombrie 2000, si l-au pus sub urmarire penala pentru fapte de coruptie. El este acuzat de inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si a celor publice, precum si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Desi se vehiculeaza ideea ca acesta ar fi consilier al ministrului Apararii Nationale, Biroul de Presa al MApN a infirmat categoric acest lucru.
Magistratii de la Parchetul National Anticoruptie (PNA) l-au chemat, ieri dimineata, la audieri, pe Mirel Alexandru Tariuc pentru a da lamuriri in legatura cu santajarea comerciantilor din Bucur Obor.
Aceasta metoda de intimidare, folosita pentru a-i face pe cei in cauza sa renunte la spatiile comerciale pe care le detineau, reprezinta o premiera ca metodologie infractionala, sustin anchetatorii. Tariuc a fost presedintele CNVM in perioada 7 iunie - 27 octombrie 2000 si a detinut, pe rand, si functia de secretar de stat in Ministerul Turismului (in timpul Guvernului Ciorbea) si pe cea de sef al Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
Potrivit lt. col. Liviu Flutur de la Biroul de Presa al MApN, Mirel Tariuc nu figureaza pe lista actualilor consilieri ai ministrului.
Ieri dimineata, barbatul a fost luat la intrebari despre privatizarea complexului Bucur Obor si tranzactionarea actiunilor acestei societati pe piata de capital.
Ancheta in acest caz, demarata de procurori in luna ianuarie, a stabilit ca, ulterior achizitionarii a 40% din actiunile detinute de FPS la Bucur Obor Bucuresti, Asociatia pentru privatizarea Bucur Obor (PAS), a cumparat, intr-o prima etapa 4,16% din actiunile societatii, iar apoi inca 3,24%, ajungand sa detina 47,4% din totalul drepturilor de vot. PAS Bucur Obor a achizitionat de pe piata Rasdaq 7,4% din capitalul social al SC Bucur Obor SA prin intermediul SVM Unicapital SA, SVM Intermob SA si SVM Active International SA.

Ordin precis pentru anularea tranzactiilor

Printr-o adresa inregistrata la CNVM la 30 iunie 2000, Laurentiu Postovaru (acuzat si el in acest dosar), in calitate de actionar la Bucur Obor, a formulat o contestatie, prin care a solicitat emiterea de catre CNVM a unei ordonante prin care sa se anuleze tranzactiile prin care PAS Bucur Obor a cumparat in nume propriu de pe piata Rasdaq pachetul de actiuni de 7,4 la suta, peste pachetul de 40 la suta achizitionat de la FPS, sustin anchetatorii.
In baza unei circulare, Directia de ancheta din cadrul CNVM, prin inspectorul special Mihaela Vagaon si directorul Dan Docan, a intocmit o nota prin care s-a propus anularea tranzactiilor, iar acest lucru a fost posibil la 24 iulie 2000, prin Ordonanta 252/2000, semnata de presedintele Tariuc.
Procurorii considera ca masura anularii tranzactiilor nu este posibila prin nici unul din instrumentele puse de legiuitor la dispozitia CNVM, dreptul de proprietate fiind inalienabil, potrivit Constitutiei.
Ca urmare a vanzarii pe piata Rasdaq a titlurilor apartinand PAS, Laurentiu Postovaru, directorul complexului, a achizitionat 904.144 de actiuni, reprezentand 6,76% din capitalul social al Bucur Obor SA.
Procurorii mai spun ca CNVM a stiut cand a emis Ordonanta ca se doreste schimbarea conducerii societatii Bucur Obor. Directorii complexului Bucur Obor, Gelu Manea si Laurentiu Postovaru, sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si de fapte de coruptie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.