Finantarile in sistem leasing s-ar putea cifra anul acesta la un total de 806 milioane euro, cu 50 la suta mai mult decat in 2004, cand valoarea contractelor a atins 544 milioane euro, conform datelor furnizate de Asociatia de Leasing Bancar (ALB). <
Finantarile in sistem leasing s-ar putea cifra anul acesta la un total de 806 milioane euro, cu 50 la suta mai mult decat in 2004, cand valoarea contractelor a atins 544 milioane euro, conform datelor furnizate de Asociatia de Leasing Bancar (ALB).
Anul trecut, societatile de leasing au incheiat 18.200 contracte, cu 81 la suta mai mult decat in 2003, cand s-au semnat circa 9.000 de contracte in suma totala de 300 milioane euro. Finantarile in sistem leasing au vizat, cu prioritate, trei domenii de baza, si anume sectorul transporturilor, cu 70 la suta din totalul contractelor, echipamentele cu scop industrial, cu 26 la suta, si sectorul imobiliar, cu doar 4 la suta din contractele semnate. In ceea ce priveste achizitionarea de masini in leasing, 54 la suta au fost autoturisme, 34 la suta vehicule comerciale grele si 10 la suta vehicule comerciale usoare. Clientii corporativi au atras, anul trecut, cea mai mare parte din totalul finantarilor, si anume 95 la suta, urmati de componenta de retail, cu 3 la suta, si de sectorul public, cu doua procente. Majoritatea clientilor, 60 la suta, au preferat finantarea cu durata de 1-3 ani, in timp ce 31 la suta s-au orientat spre contractele cu scadenta la 5 ani si doar 9 la suta spre cele cu derulare de peste cinci ani. Legat de totalul pietei de leasing din tara noastra in anul 2004, studiul ALR releva o valoare totala a activelor finantate de circa 1,5 miliarde lei. Cea mai mare cota de piata din sector este detinuta de companiile subsidiare ale bancilor, cu 50 la suta din total, urmat de sectorul companiilor captive, cu 33 la suta, si de sectorul companiilor independente, cu 19 la suta. Reprezentantii ALB au inaintat Guvernului un proiect de amendare a Ordonantei de Urgenta numarul 51 privind leasingul, cerand recunoasterea oficiala a leasingului ca produs financiar si a companiilor de leasing ca institutii financiare non-bancare. Reprezentantii ALB cer ca reglementarea pietei leasingului sa se faca sub supravegherea BNR, deoarece imprumutul prin leasing este asemanator creditului bancar. Alte tari europene in care piata leasingului nu este reglementata sunt Austria, Cehia, Irlanda, Olanda, Polonia, Rusia, Slovacia, Elvetia si Marea Britanie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.