Economia sud-coreeana a cunoscut anul trecut o crestere de doar 4,6 procente, un nivel destul de scazut comparativ cu target-ul impus de Guvern. Conform declaratiei Bancii Centrale, acest procent este datorat scaderii cererii interne si cresterii imp
Economia sud-coreeana a cunoscut anul trecut o crestere de doar 4,6 procente, un nivel destul de scazut comparativ cu target-ul impus de Guvern. Conform declaratiei Bancii Centrale, acest procent este datorat scaderii cererii interne si cresterii importante care a fost inregistrata de exporturi. In comunicatul emis de Banca Coreeana se specifica faptul ca rezultatul inregistrat anul trecut reflecta "o scadere semnificativa in domeniul consumului intern si in investitiile in domeniul constructiilor".
Aflata pe locul trei in topul tarilor din Asia, economia sud-coreeana a inregistrat in primele doua luni ale acestui an o crestere semnificativa, care permite analistilor sa priveasca cu incredere rezultatele anului 2005. Banca centrala a precizat ca, anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB), care in primul trimestru a fost de 5,3 procente, a inregistrat o usoara crestere in urmatorul trimestru ajungand la 5,5 %. In ultima jumatate a anului s-a inregistrat o scadere progresiva, de la 4,7 in trimestrul trei ajungandu-se la doar 3,3% in ultimele trei luni.
Ministrul de Finante sud-coreean anuntase o crestere economica de 5 procente pentru 2004, in vreme ce Banca Centrala anuntase doar 4,7%. Potrivit declaratiilor facute de oficialii bancii, in ciuda scaderii consumului privat si a nivelului de investitii in domeniul constructiilor, cresterea PIB-ului cu 4,6% se datoreaza cresterii ratei exporturilor, dar si unei schimbari radicale inregistrate de investitii de corporatie.
Kim Byung-Hwa, seful Departamentului de statistica al Bancii centrale, a declarat ca in ultimele luni s-a inregistrat o usoara imbunatatire in sectorul consumului intern, care, desi nu reflecta o crestere semnificativa, ofera siguranta imposibilitatii de a se inregistra un nivel mai scazut.
De asemenea, indicele de incredere a consumatorului, care reflecta tendintele economice pentru urmatoarele sase luni, a crescut de la 90,3% in ianuarie, la un procent de 99,4, in luna februarie, fiind cel mai inalt nivel inregistrat in ultimele 29 de luni.
Banca centrala a afirmat saptamana trecuta ca redresarea economiei se produce la un nivel mai rapid decat se preconizase, in principal datorita scaderii preturilor, care a dus la cresterea consumului intern.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.