Deputatii au hotarat ieri pedepsirea calomniei cu amenda de la 2.500.000 la 130.000.000 de lei, eliminand pedeapsa cu inchisoarea din ordonanta de modificare a Codului Penal. Parlamentarii au adoptat astfel raportul Comisiei juridice privind o cerere
Deputatii au hotarat ieri pedepsirea calomniei cu amenda de la 2.500.000 la 130.000.000 de lei, eliminand pedeapsa cu inchisoarea din ordonanta de modificare a Codului Penal. Parlamentarii au adoptat astfel raportul Comisiei juridice privind o cererere de reexaminare formulata, in anul 2002, de fostul presedinte, Ion Iliescu. Aceasta solicita revenirea asupra unor prevederi din Ordonanta de urgenta 58/2002 privind modificarea unor dispozitii din Codul Penal referitoare la infractiuni contra demnitatii si infractiuni contra autoritatii. Varianta finala a legii modifica textul ordonantei de urgenta a Guvernului Nastase care stabilea ca o astfel de fapta sa fie pedepsita cu inchisoare de la 2 luni la doi ani sau amenda. Potrivit raportului comisiei de specialitate, renuntarea la pedeapsa cu inchisoare se impunea avand in vedere ca in noul Cod Penal al Romaniei, care va intra in vigoare in data de 29 iunie, se prevede ca sanctiunea aplicata in cazul calomniei este amenda. Tot la solicitarea fostului presedinte, deputatii au abrogat prevederea prin care insulta sau calomnia savarsita nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directa contra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat se pedepsea cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda. Cererea de reexaminare va fi analizata si de Senat, Camera Deputatilor fiind prima Camera sesizata. Proiectul de lege modificat potrivit solicitarii fostului presedinte Ion Iliescu urmeaza sa intre in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.