Scandalul testamentului Evantiei Economu Oniga, cetatean roman de origine braziliana, datat 6 iunie 1991, prin care statului roman ii reveneau mai multe imobile situate in Bucuresti si Sinaia, in valoare de patru milioane de dolari, este departe de a

Scandalul testamentului Evantiei Economu Oniga, cetatean roman de origine braziliana, datat 6 iunie 1991, prin care statului roman ii reveneau mai multe imobile situate in Bucuresti si Sinaia, in valoare de patru milioane de dolari, este departe de a fi finalizat. Averea renumitului arhitect Arghir Culina a ajuns motiv de disputa intre rudele sale, procesele aflate pe rol incercand sa clarifice situatia. Printre bunurile lasate prin testament Romaniei se afla vile si blocuri, un apartament in Rio de Janeiro, dar si jumatate din Hotelul "Ambasador". Nemultumiti de modul in care unchiul lor, arhitectul Arghir, si-a impartit bunurile, nepotii si stranepotii Evantiei au declansat o serie de atacuri murdare, mergand pana la fals in declaratii si chiar inselaciune pentru a putea pune mana pe bunuri si a prejudicia statul.
Prin testament public, Evantia Economu Oniga a decis ca la moartea sa, toate bunurile imobile pe care le-a mostenit si care fusesera confiscate de regimul comunist, cu exceptia celor lasate sotului sau, sa devina proprietate a statului roman, iar Teodoro Oniga sa aiba drept de uzufruct viager asupra acestora. Exista insa si o conditie. Tot venitul obtinut de pe urma acestor proprietati urma sa fie folosit in beneficiul copiilor orfani din Romania. Rudele Evantiei au pus la cale un adevarat complot pentru a reusi sa impiedice acest lucru. Elvira Hertu, Maria Mateescu si Georgeta Lully Bianco au fost deja puse sub urmarire penala inca din 9.12.2004 pentru fals in declaratii si inselaciune. In baza unor neadevaruri, acestea, impreuna cu alte rude, au reusit sa obtina, la 7.04.1998, un certificat de mostenitor, declarand in fals ca nu mai exista alte rude cu vocatie succesorala, desi stiau de existenta Evantiei care traia in Brazilia. In acelasi an, aceasta a desemnat ca legatar cu titlu universal asupra bunurilor imobile din Brazilia si din tara pe statul roman. Astfel, Elvira Hertu, Maria Mateescu si Georgeta Lully Bianco, pentru a urgenta dezbaterea succesiunii, au indepartat-o cu buna-stiinta de la mostenire pe nepoata de sora a lui Culina Arghir. Consecintele falsului in declaratii
si-au produs efectele prin actiunile in revendicare, executari silite, initiate de cele trei, in baza certificatului de mostenitor nr.70/1998, fiind comisa infractiunea de inselaciune in dauna intereselor statului. In perioada 1998-2005 au fost induse in eroare instante si institutii ale statului, toate cu scopul de a obtine cota de 1/3 din averea lui Arghir in dauna statului roman - legatar cu titlu universal desemnat de Evantia Economu Oniga.

Anularea certificatelor de mostenitori a ajuns in instanta

Pe rolul Curtii Supreme de Justitie se afla dosarul nr. 8964/2004 ce are ca obiect revendicarea Hotelului "Ambasador" de catre pretinsii mostenitori ai lui Culina Arghir. In prima faza, instanta a respins ca neintemeiata cererea de revendicare, insa tot aceasta instanta judecand cauza in fond dupa casare - prin sentinta nr.155/11.02.2003 - a admis actiunea de restituire. Drept urmare, Tribunalul Bucuresti - sectia a III-a civila a dispus restituirea imobilului Hotel "Ambasador", nepotilor si stranepotilor lui Arghir. Cele trei spun ca vor incerca sa schimbe procurorul care supravegheaza urmarirea penala si se va obtine prin "procedura de urgenta" pana la termenul de judecata, 24.03.2005, o ordonanta de scoatere de sub urmarire penala.
Demersurile Societatii Comerciale "Ambasador" SA catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Serviciul de Investigare a Fraudelor din Politia Capitalei nu au ramas fara ecou in acest caz in care este vizata pagubirea statului cu aproape 4 milioane de dolari. Si Ministerul Finatelor Publice (MFP) a reactionat, cam tarziu ce-i drept, in acest caz pentru recunoasterea calitatii de mostenitor a statului roman. In acest sens, MFP a introdus la Judecatoria sectorului 2 actiunea de anulare a certificatelor de mostenitori, lucru care nu mai justifica in acest moment, asa cum solicitase conducerea "Ambasador", completarea Hotararii Guvernului nr. 1334/2003 care face referire la acceptarea unui legat cu sarcini in favoarea statului roman.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.