Libanul s-a retras din concursul Eurovision, ce se va desfasura in 21 mai, la Kiev, Ucraina, in urma refuzului televiziunii publice din aceasta tara de a difuza piesa ce reprezinta Israelul, transmite BBC online. Pe site-ul oficial al televiziunii li
Libanul s-a retras din concursul Eurovision, ce se va desfasura in 21 mai, la Kiev, Ucraina, in urma refuzului televiziunii publice din aceasta tara de a difuza piesa ce reprezinta Israelul, transmite BBC online. Pe site-ul oficial al televiziunii libaneze, doar piesa Israelului nu figura pe lista participantilor la Eurovision. La cererea European Broadcasting Union (EBU) de a rezolva aceasta problema, Libanul a decis inlaturarea intregii liste cu participanti. Tele-liban a comunicat EBU ca legislatia libaneza face aproape imposibila difuzarea piesei care va reprezenta Israelul la concurs. Acest lucru incalca regulamentul Eurovisionului, potrivit caruia fiecare dintre tarile participante trebuie sa difuzeze intregul eveniment. "Cand le-am spus ca trebuie sa difuzeze intregul concurs, au decis sa se retraga. Imi pare foarte rau mai ales pentru Aline Lahoud (interpreta piesei libaneze - n.r.)", a declarat Svante Stockselius, un oficial Eurovision. Libanul si-a anuntat pentru prima data retragerea in 15 decembrie 2004, din cauza unor probleme financiare ale televiziunii publice. Sady Farah de la Tele-Liban a negat faptul ca aceasta decizie ar fi venit in urma conflictului politic cu Israelul.
Ulterior, EBU a ajuns la un acord cu Libanul pentru a pastra reprezentanta acestei tari pe lista participantilor la Eurovision. Acum, cand un nou motiv a fost invocat pentru retragere, Aline Lahoud, care s-a calificat cu piesa "Quand tout s'enfuit", precum si autorii piesei, Jad Rahbani si Romeo Lahoud, au precizat intr-un mesaj publicat pe site-ul www.esctoday.com: "Este un moment trist pentru noi. Am vrut sa facem cunoscuta muzica noastra in intreaga lume. Tot ceea ce ne-am dorit a fost sa impartasim, in pace cu ceilalti participanti, momente de dragoste si fericire (...) Ne pare rau pentru tot ceea ce se intampla in politica din lume. Speram ca intr-o zi muzica sa invinga". Tele-liban va trebui, totusi, sa plateasca taxa de participare la concurs si ar putea primi o amenda pentru decizia de a se retrage.
Libanul ar fi fost una dintre cele trei tari care participa pentru prima oara anul acesta la Eurovision, alaturi de Bulgaria si Republica Moldova. Numarul total al tarilor participante la editia 2005 este 39. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.