O casa de epoca, construita in 1900, urmeaza sa fie vanduta. Achizitia casei va reprezenta o adevarata lupta pentru vanatorii de capodopere arhitecturale. insa nu neaparat datorita vechimii casei, cat pentru ca aici a locuit insasi Mita biciclista. "
O casa de epoca, construita in 1900, urmeaza sa fie vanduta. Achizitia casei va reprezenta o adevarata lupta pentru vanatorii de capodopere arhitecturale. insa nu neaparat datorita vechimii casei, cat pentru ca aici a locuit insasi Mita biciclista. "Coana Mita biciclista a cazut si si-a rupt...", e un vers care ne-a amuzat pe toti in copilarie. Putini stiu insa ca Mita biciclista chiar a existat in realitate. O chema Maria Mihaescu, castigandu-si notorietatea prin faptul ca a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta pe Calea Victoriei, in Capitala. Totodata, despre Mita se zvonea ca era amanta regelui Ferdinand, acesta daruindu-i o casa langa Piata Amzei, care si astazi ii poarta numele.
"Casa are doua corpuri. in cel dinspre strada, de unde se si vede Biserica Amzei, locuia Mita impreuna cu sotul ei, generalul Alexandru Dumitrescu", ne spune Maria Codin, unul dintre chiriasii casei Mita biciclista. Povestea ei este cunoscuta de actualii chiriasi, in mare parte si datorita Mariei Gheorghe, fost medic pediatru, acum in varsta de 84 ani. insa mai mult decat povestea siropoasa a Mitei pe acestia ii intereseaza soarta imobilului, ei fiind in pericol de evacuare. La inceputul anilor '40 au avut chirii mari practicate chiar de Mita pentru a-si satisface nevoile extravagante. Dupa moartea ei, a urmat o perioada mai calma, insa de curand au primit o instiintare prin care erau anuntati ca imobilul a intrat in posesia altor proprietari. "Vor sa vanda casa, dar conform legii mai putem sta inca trei ani. Ei ne-au zis ca ne cauta alte locuinte si ca ne vor plati chiria pentru aceasta perioada. Doamna Maria Gheorghe are 84 de ani, locuieste de 60 de ani aici, sotul i-a murit de un an, e o situatie extrem de dificila, cu dansa ce vor face?", spune revoltata Maria Codin. in casa, insa, va ramane mereu povestea primei femei care s-a suit pe bicicleta, in Bucuresti. "Era o femeie mica de inaltime, cam de 1.60, tunsa frantuzeste si cu parul vopsit blond. Avea ochi frumosi, verzi-albastri. Era in schimb o femeie pretioasa. Le vorbea tuturor de sus", isi incepe povestea Maria Gheorghe. Era studenta la Medicina cand s-a mutat in casa Mitei, avea in jur de 20 de ani. "Nu stiam cine este cand am venit aici, in '44. Ea locuise o perioada la Paris si le vorbea tuturor in franceza. Eu intelegeam ce spunea, insa ea le vorbea tuturor asa, chiar si servitorilor, o familie de polonezi refugiati, chiar daca ei nu pricepeau o iota", spune acum amuzata fostul medic pediatru. in a doua jumatate a anilor '40 Mita si generalul Dimitrescu nu stateau foarte bine din punct de vedere financiar. "Generalul se mutase la diferenta de patru ani dupa ea in casa. Aveau o trasura si o masina coupe, la moda. in a doua jumatate a anilor '40, ea il trimitea pe general, insa, la cersit. il imbraca saracacios si il punea sa ceara bani la alimentara de pe strada Mendeleev. Dupa ce venea cu banii se imbracau elegant si mergeau sa ci-neze la Athenee Palace. Pur si simplu nu renunta la vechile obiceiuri extravagante. Pana si parul si-l vopsea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei", isi aminteste Maria Gheorghe. in prezent, in casa Mita biciclista, declarata monument national, locuiesc 13 familii. Opulenta si stralucirea casei au disparut.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.