Dragonul oriental reprezinta simbolul spiritului caracteristic Chinei antice, chinezii din intreaga lume proclamandu-se cu mandrie "Lung Tik Chuan Ren" (descendenti ai dragonilor). Dupa cum informeaza site-ul Yahoo!News, dragonul chinezesc este vazut

Dragonul oriental reprezinta simbolul spiritului caracteristic Chinei antice, chinezii din intreaga lume proclamandu-se cu mandrie "Lung Tik Chuan Ren" (descendenti ai dragonilor). Dupa cum informeaza site-ul Yahoo!News, dragonul chinezesc este vazut de cele mai multe ori ca simbol al protectiei divine, Fiinta Suprema intre toate creaturile Pamantului. El traieste in apele marilor sau in cer, iar uneori se incolaceste pe Pamant, luand forma muntilor. Fiind un animal divin, dragonul poate indeparta spiritele malefice, protejand oamenii in calea raului si oferind protectie tuturor celor care poarta blazonul sau.
Exista noua tipuri de dragoni chinezesti: dragonul cornut, dragonul inaripat, dragonul celest, care sprijina si protejeaza toate asezarile pamantesti, dragonul spiritual, care aduce vantul si ploaia in beneficiul oamenilor, dragonul comorilor ascunse, care protejeaza averea obtinuta de-a lungul vietii, dragonul spirala, care salasluieste in adancul apelor si dragonul galben, despre care se spune ca dupa ce a iesit din raul in care traia l-a initiat pe imparatul Fu Shi in tainele scrierii.
Ultimul dintre cei noua dragoni mentionati este si dragonul rege, in care se afla patru creaturi separate, fiecare stapanind asupra uneia dintre cele patru mari.
Cel mai puternic dintre dragonii chinezesti este cel cornut, sau Lung, care aduce ploaia pentru recolte. Totodata, exista noua tipuri diferite in care dragonii sunt reprezentati in arta orientala, fiecare tip relevand o caracteristica aparte. O parte dintre dragoni sunt sculptati pe clopote, facandu-se aluzie la strigatul puternic pe care il scot aceste animale atunci cand sunt atacate.
Al doilea tip este sculptat pe instrumentele muzicale, pentru ca dragonii iubesc foarte mult muzica, in timp ce aceia care fac parte din a treia categorie sunt sculptati pe tablite de piatra, pentru ca ei iubesc literatura.
Al patrulea tip se regaseste la baza monumentelor de piatra, pentru ca dragonii au puterea de a sustine greutati foarte mari.
Al cincilea tip se gaseste pe stresinile templelor, dragonii fiind cele mai bune santinele impotriva oricarui pericol. Dragonii din a sasea categorie se afla incrustati pe picioarele podurilor, pentru ca aceste creaturi adora mediul acvatic.
Al saptelea tip se gaseste pe tronul lui Buddha, intrucat exista si dragoni mai lenesi carora le place sa se odihneasca.
Al optulea tip se regaseste pe manerele sabiilor, pentru ca dragonii pot infaptui adevarate maceluri atunci cand e nevoie, in timp ce al noualea tip se gaseste incrustat pe portile inchisorilor, pentru ca unora dintre dragoni le place sa provoace cearta sau necazuri.

Creaturi mistice

Dragonii chinezesti sunt creaturi divine, pline de misticism, care aduc abundenta, prosperitate si noroc. Ca blazon al imparatului si al comandantului imperial, dragonul patrunde in toate tainele vechii civilizatii chinezesti, dand o forma aparte culturii acestei natiuni.
Dragonul mai simbolizeaza si puterea, excelenta, darzenia si cutezanta, eroismul si perseverenta, nobilitatea si divinitatea, toate acestea fiind valori caracteristice natiunii chineze.
De asemenea, legendele spun ca nu exista dragoni care sa nu reuseasca sa-si duca misiunile la indeplinire, trecand peste orice obstacol. Ei sunt energici, decisivi si ambitiosi.
Spre deosebire de energiile negative asociate cu dragonii occidentali, majoritatea dragonilor Orientului sunt frumosi, prietenosi si intelepti, bunavointa lor simbolizand binecuvantarea.
Ei sunt considerati ingerii Orientului, fiind iubiti si venerati. Oamenii au ridicat de-a lungul timpului temple impunatoare in onoarea acestor fiinte, pentru ca ele stapanesc ploaia, raurile, lacurile si marile. In multe dintre orasele chinezesti inca mai exista pagode unde oamenii obisnuiau sa arda tamaie si sa se roage la dragoni.
Dintre dragonii chinezesti, se diferentiaza dragonul negru, care salasluieste in apropiere de Beijing si este rezervat numai imparatesei si suitei ei.
In perioada antica, aveau loc o serie de ceremonii speciale in palatele regale, in prima si a 15-a zi a fiecarei luni, in onoarea dragonului imparatesei.
Altarele dragonilor inca mai pot fi admirate in cele mai multe regiuni din Orientul indepartat. De obicei, ele sunt pozitionate de-a lungul tarmurilor si malurilor raurilor, din cauza faptului ca majoritatea dragonilor orientali traiesc in adancuri. Insula Templului, din Japonia, a devenit faimoasa datorita pelerinilor care se opresc in aceste locuri pentru a medita si a se ruga la dragoni.
Se spune ca demult, atat masculii cat si femelele dragon s-au imperecheat cu oamenii, iar descendentii lor au devenit mari conducatori.
Astfel, cu 125 de generatii in urma, in familia imparatului japonez Hirohito a existat printesa Bijuterie Rodnica, "fiica regelui dragon al marii". In acea perioada, imparatii din multe tari asiatice se considerau descendenti ai dragonilor si adresarea "imaginea dragonului" era complimentul suprem pentru conducatori. Legendele spun ca imparatii isi puteau schimba infatisarea, devenind dragoni.
Astfel, timp de sute de ani, imparatii Japoniei se ascundeau de ochii slujitorilor in spatele unor cortine de bambus si oricine incerca sa-si ridice privirile spre ei era condamnat la moarte.
De asemenea, dragonii erau considerati foarte intelepti, ocupand functii de consilieri regali. Se spune ca un rege cambodgian din secolul al XIII-lea isi petrecea noptile intr-un turn de aur, unde il consulta pe adevaratul conducator al acelui tinut - un dragon cu noua capete.

Anul dragonului

In cultura orientala, tot ceea ce are legatura cu dragonii este binecuvantat. Anul dragonului, care apare o data la 12 ani, este considerat unul dintre cei mai norocosi.
Astrologii orientali din zilele noastre sustin ca toti copiii nascuti in anul dragonului se vor bucura de o viata sanatoasa, bogata si indelungata.
Cu toate ca sunt intelepti, dragonii orientali sunt si foarte orgoliosi. Ei se considera insultati cand un rege nu le urmeaza sfatul, sau cand oamenii nu le acorda importanta cuvenita. In aceste conditii, dragonii incep sa se zvarcoleasca si opresc ploile, cauzand secete aspre. Dragonii mai mici fac si ei stricaciuni pe masura puterilor lor, provocand sparturi in acoperisuri.
Dragonul chinezesc poarta cu sine esenta vietii, sub forma suflarii celeste cunoscute pentru cei mai multi sub numele de "sheng chi".
El da viata celor patru anotimpuri, prin apa raurilor, caldura razelor de soare, vantul marilor si solul fertil. Astfel, datorita acestor caracteristici, dragonul devine reprezentarea suprema a fortelor naturii, cea mai puternica forta de pe Pamant.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.