La Sighisoara s-a desfasurat zilele trecute seminarul cu tema "Diaconia in Romania, astazi - o provocare pentru Biserica si societate", in organizarea reprezentantei in tara noastra a Fundatiei Konrad Adenauer (Germania), Asociatiei Medical-Crestine
La Sighisoara s-a desfasurat zilele trecute seminarul cu tema "Diaconia in Romania, astazi - o provocare pentru Biserica si societate", in organizarea reprezentantei in tara noastra a Fundatiei Konrad Adenauer (Germania), Asociatiei Medical-Crestine "Lukas Spital" si Asociatiei Civice "Sighisoara Durabila". Impreuna cu acestea, reprezentanti ai Cultelor religioase recunoscute, ai ONG-urilor si ai mediului academic au constatat existenta unei vointe la nivel interconfesional de a aborda impreuna problematica socio-medicala cu care se confrunta Romania in general si situatia asezamintelor medicale crestine in special. Conferinta a avut ca obiect unirea competentelor in domeniul diaconal, filantropic si caritativ ale participantilor in vederea unei solide fundamentari a gandirii social-crestine, in conditiile Romaniei de azi. Participantii au constatat lipsa unui cadru legal adecvat pentru buna desfasurare a activitatilor socio-medicale ale cultelor religioase recunoscute si ale ONG-urilor cu specific confesional. Concret, este necesara precizarea si completarea acestuia in scopul recunoasterii statutului de partener social al Cultelor religioase, pentru ameliorarea sistemului de asistenta sociala si medicala. Acest statut trebuie ancorat in noua Lege a Cultelor si sprijinit prin amendarea prevederilor legale in domeniile social, educational, medical si fiscal. S-a solicitat, de asemenea, instituirea unui Forum consultativ, care sa reuneasca institutiile statului si Cultele religioase recunoscute. Scopul acestuia va fi de valorificare a experientei istorice a Cultelor religioase in domeniul filantopic, in vederea imbunatatirii calitatii vietii in Romania post-comunista. Formula de conlucrare propusa corespunde modelului de relatie Stat-Biserica practicat in statele membre ale UE. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.