Rambursari ilegale de TVA, tone de grau vandute din rezervele statului, exporturi fictive de cereale si credite obtinute in baza unor acte falsificate. Acestea sunt afacerile cu care s-au delectat Gheorghe Strungariu si Maria Vinca in ultimii cinci

Rambursari ilegale de TVA, tone de grau vandute din rezervele statului, exporturi fictive de cereale si credite obtinute in baza unor acte falsificate. Acestea sunt afacerile cu care s-au delectat Gheorghe Strungariu si Maria Vinca in ultimii cinci ani. Ajutati fiind de sotia primului si de mai multi inalti functionari corupti, printre care si directorul DGFP Piatra Neamt, Valerian Mihaila, cei doi au reusit performanta de a prejudicia statul cu aproape 9 milioane de dolari, rezultati din returnari ilegale de TVA, plus primele aferente exportului de cereale in valoare de 35 de milioane de dolari.
Pentru toate aceste fapte, toti cei implicati sunt cercetati penal de procurorii anticoruptie ieseni sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, inselaciune, fals intelectual si uz de fals, instigare la fals si uz de fals, precum si luare si dare de mita.
In urma unei sesizari inregistrate la data de 3 martie 2005, sub nr. 29/P/2005, potrivit careia mai multe societati comerciale la care el sau sotia lui erau administratori sau actionari majoritari au beneficiat de returnari ilegale de TVA si prime de export, procurorii Sectiei Teritoriale a Parchetului National Anticoruptie Iasi au demarat o ampla ancheta.
Povestea fraudelor a inceput in luna aprilie 1999, cand SC Karelconf SA Piatra Neamt, la care Gheorghe Strungariu si Maria Vinca erau actionari majoritari, a achizitionat 99,8% din pachetul de actiuni detinut de fostul FPS la SC Cerealcom SA Vaslui, pentru suma de 4,8 miliarde de lei. Dupa mai bine de o jumatate de an, la 29 noiembrie 1999, societatea Cerealcom a cumparat de la SC Unirea Solex SA Piatra Neamt, administrata de sotia lui Gheorghe Strungariu, Ecaterina, cantitatea de 9.500 de tone de porumb, pe care a achitat-o cu 15,5 miliarde de lei.
Tranzactia a fost perfectata prin factura fiscala seria NFAC nr. 1096414, emisa de Unirea Solex. Numai ca, dupa completare, societatea emitenta a anulat toate exemplarele facturii, dar de pe primul, cel original, a radiat cuvantul "anulat" si l-a inregistrat in contabilitate mentionand in loc "catre Cerealcom".
Ulterior, in baza acestor facturi anulate, Directia Generala a Finantelor Publice Vaslui a dispus restituirea catre SC Cerealcom a 2,8 miliarde de lei, reprezentand TVA deductibil, suma care a fost virata catre Unirea Solex in contul unor datorii anterioare.

Mii de tone de grau din rezervele statului

Alte fapte cercetate de procurorii anticoruptie in acest dosar vizeaza vanzarea unor importante cantitati de cereale din rezerva de stat, fara a avea aprobarea ANRS (Administratia Nationala a Rezervelor de Stat).
Astfel, prin contractul de vanzare-cumparare nr. 654/16 iunie 1999, Gheorghe Strungariu si Maria Vinca au vandut 3.000 de tone grau societatii comerciale Titan din Bucuresti, iar in luna august, 400 de tone de grau catre SC Labirint Com SRL Fratautii Vechi din judetul Suceava.
Mai mult, pentru a ascunde faptul ca au vandut cereale care apartineau rezervei de stat, fara a avea aprobarea ANRS, acestia au transferat fictiv din silozul Barlad, detinut in custodie de SC Iris SA, cele 3.400 de tone de grau.
Culmea este ca, in urma controlului fiscal efectuat de catre reprezentantii DGFP Vaslui la SC Cerealcom SA, la data de 30 iunie 2001, acestia au stabilit, contrar evidentelor, ca la acel moment "societatea nu avea datorii la bugetul de stat".
In acest sens, "organul de control" a emis o fisa fiscala care atesta inexistenta datoriilor, pe care a trimis-o DGFP Piatra Neamt, localitate unde isi mutase sediul Cerealcom.
Conform acestei fise fiscale false, SC Cerealcom avea de primit de la bugetul de stat TVA in valoare de 50,8 miliarde de lei.

Mita de 30.000 de dolari

Ulterior, in acest "joc" au intrat si persoane cu functii de conducere din cadrul Finantelor nemtene si chiar a Ministerului Finantelor.
Astfel, pentru a da o nota de legalitate operatiunii de rambursare de TVA, directorul DGFP Piatra Neamt, Valerian Mihaila, a dispus la randul sau efectuarea unui control financiar, care a fost realizat in perioada 19 iulie - 11 septembrie 2001 la fostul sediu al Cerealcom din Vaslui.
Si de aceasta data, pentru a se asigura ca nu-i vor fi descoperite faptele, Gheorghe Strungariu a apelat (impreuna cu Mihaila, pe care il "unsese" cu 30.000 de dolari) la secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Oana, care a dispus supervizarea controlului prin intermediul inspectorului Corneliu Poterasu, consilier in cadrul ministerului. In urma acestor "eforturi unite", s-a dispus restituirea de TVA in valoare de 59.413.984.053 lei.

... si prime pentru exporturi fictive

Si asta nu-i tot. Procurorii anticoruptie ieseni au avut de instrumentat activitatea infractionala a celor doi si in privinta tranzactionarii unor importante cantitati de motorina, a exportului de "culturi agricole", precum si obtinerea unor imprumuturi de la BRD in baza bilantului si a balantei falsificate.
In perioada iunie 2001 - iunie 2002, Cerealcom a cumparat de la SC Tracorom SRL Bacau motorina in valoare de peste 13 miliarde de lei, pe care a achitat-o prin file cec fara acoperire (emise de BRD si BancPost Vaslui).
O luna mai tarziu, intre 29 iulie si 2 august, Maria Vinca a obtinut de la BRD - Sucursala Moinesti, un credit de 9 miliarde de lei, in baza unor bilanturi si balante ale SC Cerealcom SA falsificate, adica fara a avea garantii reale. Intr-un mod aproape similar, Cerealcom a incasat ilegal TVA si prime de export, dupa ce a falsificat documente fictive din care rezulta ca a exportat grau in valoare de 35 de milioane de dolari.
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2001-2002, Cerealcom a incheiat cu firma elvetiana SC Salco Grain AG un contract de finantare externa pentru infiintarea de culturi agricole. Conform contractului, firma elvetiana urma sa primeasca 63 la suta din recolta, restul de 37 urmand sa revina firmei romanesti si proprietarilor de terenuri.
Cu toate ca nu si-a onorat obligatiile fata de partenerul extern, Cerealcom a falsificat documentele si a incasat TVA-ul aferent si primele de export.
Pentru toate aceste fapte, procurorii au dispus, la data de 3 martie 2005, inceperea urmaririi penale fata de Gheorghe Strungariu si Maria Vinca, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, inselaciune, fals intelectual si uz de fals, instigare la fals si uz de fals, precum si dare de mita, directorul DGFP Piatra Neamt fiind cercetat si pentru luare de mita.
Amintim ca Gheorghe Strungariu si Maria Vinca mai sunt cercetati penal, in baza rezolutiei intocmite in dosarul 106/P/2004 de procurorii Serviciului Teritorial Iasi al PNA, sub aspectul savarsirii infractiunilor de spalare de bani si utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.
In sarcina lor s-a retinut faptul ca, timp de patru ani, au spalat 5 milioane de dolari si 220 de miliarde de lei, provenite din zeci de tranzactii financiare si obtinerea de credite pentru firmele lor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.