Regia Autonoma a Apei din Valea Jiului (RAAVJ) trebuie sa achite, in aceste zile, prima rata din acest an, in contul unui credit contractat de Consiliul Judetean Hunedoara pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa a localitatilor din Valea

Regia Autonoma a Apei din Valea Jiului (RAAVJ) trebuie sa achite, in aceste zile, prima rata din acest an, in contul unui credit contractat de Consiliul Judetean Hunedoara pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa a localitatilor din Valea Jiului, dar nu are bani, rata fiind de un milion de dolari.
"Vom da, in contul acestui imprumut, 10 miliarde de lei, iar restul il vom achita in lunile urmatoare, cum vom putea strange sumele necesare. Pana in anul 2011, mai avem de achitat inca noua milioane de dolari pentru acest imprumut pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa din Valea Jiului", a declarat Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, in sedinta de miercuri a Consiliului Judetean.
Potrivit sursei citate, proiectul acestui program de reabilitare era prevazut pentru o productie de 25 de milioane de metri cubi de apa potabila pe an. In prezent, insa, la Regia Autonoma a Apei din Valea Jiului se produc doar opt milioane de metri cubi de apa potabila pe an.

Doar penalitatile au ajuns la sase miliarde de lei

Suma totala pe care trebuie sa o achite RAAVJ, pana in anul 2011, este de 16 milioane de dolari. Prin contractul incheiat cu BERD, RAAVJ este obligata sa achite, in fiecare an, doua rate de cate un milion de dolari.
Statul roman, prin Ministerul de Finante, a actionat in instanta, in noiembrie 2004, Regia Autonoma a Apei din Valea Jiului, impreuna cu Consiliul Judetean Hunedoara, pentru recuperarea sumei de aproximativ sase miliarde de lei, bani ce reprezinta dobanzi si penalitati aferente imprumutului.
In data de 5 august 1996, intre statul roman, reprezentat prin Ministerul de Finante, si BERD s-a incheiat un acord de imprumut pentru suma de 25 de milioane de dolari, destinat finantarii investitiilor din infrastructura urbana a Vaii Jiului. In baza acordului de imprumut, s-a convenit ca imprumutatul (Ministerul de Finante - n.r.) sa subimprumute sumele obtinute catre Regia Autonoma a Apei din Valea Jiului.
Conform clauzelor acestui acord, Regia din Valea Jiului urma sa ramburseze Ministerului de Finante suma aferenta imprumutului subsidiar in termen de 15 ani, incluzand o perioada de gratie de trei ani, in rate semestriale, cu scadente de rambursare in luna septembrie a fiecarui an.
Incepand cu septembrie 2003, Regia din Valea Jiului nu a mai achitat la data scadentei ratele de capital, acumulandu-se dobanzi si penalitati de sase miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.